Dirko v najprestižnejšem razredu motoGP so zaznamovali številni odstopi, trčenje Valentina Rossija in Bena Spiesa v prvih zavojih dirke, po katerem je Rossi odstopil, prehiter start Andree Doviziosa, Marca Simoncellija in Cala Crutchlowa, zaradi česar je sledila predpisana kazen in vožnja skozi bokse, ter napaka Caseyja Stonerja, ko je po vodstvu z vožnjo čez pesek padel na peto mesto.

Dirka je bila res pestra, zmago je namreč v enem od zavojev, v katerega je prišel prehitro, zapravil vodilni v skupnem seštevku Stoner. Slednji je bil dobro na poti, dolgo vodil, nato pa v zavoju številka 5 napravil napako. Kljub zaviranju je moral narediti "obvoz" čez pesek, s čimer je vodstvo prepustil konkurentom. Na progo se vrnil kot peti, vodil pa je Pedrosa pred Lorenzom. Avstralec je nato ujel Nickyja Haydna in Alvara Bautisto, a višje od tretjega mesta ob razpoloženih Pedrosi in Lorenzu ni šlo.

"Na startu sem videl, da se je Andrea (Dovizioso) premaknil prehitro in ko se je dirka začela, sem skušal voziti najboljše. Casey je bil najhitrejši, a je nato naredil napako, tudi Andrea je zaradi napake moral skozi boks, in pot je bila prosta. Skušal sem voziti kar najboljše čase krogov, približeval pa se je tudi Jorge (Lorenzo). A ostal sem zbran in izredno sem vesel te zmage. Prvič se je namreč zgodilo, da je Honda v motoGP zmagala tukaj na japonskih tleh," je po današnji zmagi povedal Dani Pedrosa.

"Mislim, da je bil start ključni del dirke zame. Slabo sem začel in izgubil kar nekaj mest. Na splošno je bila dirka čudna. Mislil sem že, da lahko zmagam, tudi na koncu je imel Pedrosa nekaj težav, zato sem skušal zmanjšati razliko, a Dani si je res zaslužil zmago. Tudi drugo mesto je za nas dobra uvrstitev," pa je po dirki povedal drugouvrščeni Jorge Lorenzo.

Naslednjo dirko za veliko nagrado Avstralije bo 16. oktobra gostil Phillip Island v Melbournu.