Svetovni prvak Loeb si bržčas ni predstavljal, da bo konec sezone tako zanimiv tudi po njegovi zaslugi. Toda le štiri točke na prejšnjem reliju v Avstraliji ter ničla na domači preizkušnji so ob zmagi Ogierja pomenili, da bo boj za naslov v sezoni 2011 še zelo zanimiv. Loeb ima namreč zdaj 196 točk, le tri več kot Ogier in Mikko Hirvonen. Finski dirkač je danes svojega forda na cilj pripeljal na četrtem mestu.

Sanje Loeba o novem uspehu na domačem terenu so se razblinile že v petek. Po dobrem začetku, ko je vodil po prvih dveh hitrostnih preizkušnjah, je namreč odpovedala Citroenova tehnika. V Loebovem DS3 se je ustavil motor in ekipa je hitro ugotovila, da je napaka tako velika, da Loeb ne bo mogel nadaljevati dirke niti po pravilu superreli.

Svetovni prvak je z odstopom na široko odprl vrata Ogierju, sotekmovalcu, a tudi tekmecu v ekipi, ki je moral nazadnje po ukazu vodstva v Avstraliji spustiti predse prav Loeba in mu s tem omogočiti, da je prišel do desetega mesta. Nekdanji mladinski svetovni prvak tako nad seboj ni imel grožnje določanja vrstnega reda, tako da je na koncu dosegel sedmo zmago v karieri in peto letošnjo, z njo pa se je uvrstil tudi v boj za naslov prvaka. "Zelo lep občutek je, da sem zmagal na domači dirki. Na koncu je bilo težko, čutil pa sem tudi pritisk zaradi težav našega drugega dirkalnika. Za SP je zmaga zelo pomembna, a do konca sta še dve dirki," je dejal Ogier.

Nekoliko slabše je ponujeno priložnost izkoristil Ford. Hirvonen in Jari-Mati Latvala sta imela že prvi dan težave, toda njuna izleta s ceste sta se razmeroma dobro končala, zgolj s časovno izgubo. Deloma sta jo nadoknadila, vendar tokrat nista bila sposobna priti povsem na vrh. Hirvonen je ostal brez stopničk na četrtem mestu, tako da se je v skupnem seštevku le izenačil z Ogierjem, Latvala je bil mesto za njim. Tudi pri Fordu so posegli po določanju vrstnega reda, saj je Latvala pred zadnjim "brzincem" namenoma zamudil v časovno kontrolo, dobil pribitek dveh minut in s tem predse spustil Hirvonena. Za uteho je nato vsaj dobil "power-stage", posebno hitrostno preizkušnjo, ki dirkačem prinaša dodatne točke, pred Sordom in Ogierjem. Na stopničke sta se za Ogierjem uvrstila še tokrat presenetljivo hitri Sordo z Minijem, ki je na koncu zaostal le šest sekund, ter Petter Solberg.

Zanimivo dogajanje na francoskem reliju je že prvi dan zaokrožil še nekdanji svetovni prvak v formuli 1 Kimi Raikkönen. Finec se je s svojim zasebnim Citroenom DS3 med vožnjo do starta tretje HP namreč zaletel v Henniga Solberga, ko sta dirkača ogrevala vozili pred startom, Norvežan pa je presenetil Finca z naglim zaviranjem. Starejši od bratov Solberg je s poškodovanim zadnjim levim delom Fordove fieste še lahko nadaljeval reli in bil na koncu sedmi, Raikkönenov dirkalnik pa je končal v jarku s poškodovanim sprednjim desnim vzmetenjem, kar je pomenilo tudi konec dirke.

Sezona se bo nadaljevala z relijem po Kataloniji med 20. in 23. oktobrom, končala pa v Walesu med 10. in 13. novembrom.