Dirko v najprestižnejšem razredu motoGP so zaznamovali številni odstopi, trčenje Valentina Rossija in Bena Spiesa v prvih zavojih dirke, po katerem je Rossi odstopil, prehiter start Andree Doviziosa, Marca Simoncellija in Cala Crutchlowa, zaradi česar je sledila predpisana kazen in vožnja skozi bokse in napaka Casey Stonerja, ko je po vodstvu z vožnjo čez pesek padel na peto mesto.

Dirka je bila danes z eno besedo res "pestra", zmago je namreč v enem od zavojev, v katerega je prišel prehitro, zapravil vodilni v skupnem seštevku Stoner. Slednji je bil dobro na poti, dolgo vodil, nato pa v zavoju številka 5 napravil napako. Kljub zaviranju je moral narediti "obvoz" čez pesek, s čimer je vodstvo prepustil konkurentom. Na progo se vrnil kot peti, vodil pa je Pedrosa pred Lorenzom. Avstralec je nato prehitel Nickyja Haydna in Alvara Bautisto, a višje od tretjega mesta ob razpoloženih Pedrosi in Lorenzu ni šlo.

"Na startu sem videl da se je Andrea (Dovizioso) premaknil prehitro in ko se je dirka začela sem skušal voziti najboljše. Casey je bil najhitrejši, a je nato naredil napako, tudi Andrea je zaradi napake moral skozi boks in pot je bila prosta. Skušal sem voziti kar najboljše čase krogov, približeval pa se je tudi Jorge (Lorenzo). A ostal sem zbran in izredno sem vesel te zmage. Prvič se je namreč zgodilo, da je Honda v motoGP zmagala tukaj na japonskih tleh," je po današnji zmagi povedal Pedrosa.

"Mislim, da je bil danes start ključni del dirke zame. Slabo sem startal, izgubil kar nekaj mest. Na splošno je bila dirka čudna. Casey je zapeljal s steze, Andrea je moral skozi boks ... Mislil sem že, da lahko zmagam, tudi na koncu je imel Pedrosa nekaj težav, zato sem skušal zmanjšati razliko, a Dani si je danes res zaslužil zmago. Tudi drugo mesto je za nas dobra uvrstitev," pa je po dirki povedal drugouvrščeni Lorenzo.

"Ves vikend je bil za našo ekipo zelo dober. Tudi danes sem dobro startal, zdelo se, je, da ni kaj skrbeti. A nato se je zgodila napaka. V zavoj sem prišel prehitro, sprednji del je začelo zanašati, ko sem pripeljal po klancu navzdol, je bila v rokah tako velika sila, da sem mislil, da me bo vrglo z motorja. Pritiskal sem na zavore, zadnji del je pričelo dvigovati v zrak in moral sem spustiti zavoro. Odpeljal sem naravnost in vesel sem, da nisem padel. Kljub temu moramo biti zadovoljni s tretjim mestom, čeprav sem nekoliko razočaran s končnim izidom, a sem lahko srečen, da sem danes sploh končal, kjer sem," pa je po dirki povedal skupno vodilni Stoner, ki se zdaj veseli domače dirke.

V razredu moto2 je zmagal Italijan Andrea Iannone. Drugo mesto je osvojil Španec Marc Marquez, ki je s tem prevzel vodstvo v skupnem seštevku razreda, tretji pa je bil Švicar Thomas Lüthi. Do danes vodilni Nemec Stefan Bradl je bil danes šele četrti. V najšibkejšem razredu do 125 ccm se je prve zmage v karieri veselil Francoz Johann Zarco (Derbi) pred Špancema Nicolasom Terolom in Hectorjem Faubelom (oba Aprilia).

Naslednjo dirko za veliko nagrado Avstralije bo 16. oktobra gostil Phillip Island v Melbournu.