Pogovori s Kitajsko so trajali zelo dolgo, a so v zadnjem času napredovali. Po podpisu pogodbe bo Gazprom tako lahko začel z gradnjo transportnih zmogljivosti, je povedal Medvedjev.

Po njegovih besedah ima kitajski trg z zemeljskim plinom dobre možnosti za razvoj, pričakuje pa, da bo povpraševanje Kitajske po plinu do leta 2030 večje kot v Evropi. "To odpira konkretne možnosti za dobavo plina iz Rusije, tudi če bo Kitajska uspešna pri proizvodnji plina iz skrilavca," je pojasnil.

Trenutno Gazprom preučuje možnosti za izvoz zemeljskega plina po plinovodih preko dveh koridorjev z zmogljivostjo okoli 68 milijard kubičnih metrov, je dodal Medvedjev. V družbi ob tem napovedujejo, da bodo do leta 2030 skrbeli za okoli 13 odstotkov plinskega trga severovzhodne Azije.

Dogovor o strateškem partnerstvu med Gazpromom in Kitajsko državno korporacijo za nafto in plin (CNOGC) je bil podpisan oktobra 2004. Junija 2009 sta ruska in kitajska vlada podpisali memorandum o sodelovanju na področju plina, oktobra istega leta pa sta Gazprom in CNOGC podpisala še okvirni sporazum o glavnih točkah v zvezi z dobavo plina. Decembra je sledil osnovni dogovor pri dobavi plina.

Koliko bo Kitajska plačevala za plin, se še niso dogovorili. Z vprašanjem se med drugim ukvarja skupni odbor, ki sta ga vzpostavila Gazprom in CNOGC.