Kako je to mogoče? Je to sploh zdravo? Najpomembnejši del vsakega spanca je peta stopnja ali faza REM, ki naj bi na človeške možgane delovala najbolj sproščujoče. Sprememba spalnega cikla v polifaznega pomeni, da možgane preslepite, da hitreje prestopijo v fazo REM spanca. To fazo pri monofaznemu spalnemu ciklu oseba doseže po 45 ali 75 minutah spanja.

Z drugačnim načinom spanja lahko enake učinke osemurnega spanja doseže posameznik brez ogromne porabe časa. Blog highexistance.com našteva štiri polifazne cikle spanja:

1. Cikel uberman

Pri omenjenem ciklu so priporočeni kratki, od 20 do 30 minut dolgi počitki vsake 4 ure. To pomeni 6 dremežev dnevno. Cikel uberman naj bi bil izredno učinkovit, ponavadi pa se posameznik počuti zdravega, svežega in doživlja zelo intenzivne sanje. Veliko oseb, ki se je navadilo na takšen cikel spanja, poroča, da so sposobni sanjati tudi budni.

Zaradi drugače razporejenega delovnega časa je takšen cikel skoraj nemogoče doseči. Bloger Steve Pavlina je omenjeni cikel spanja preizkušal 5,5 mesecev, zabeležil pa je pozitivne rezultate. V monofazni cikel spanja se vrnil zaradi svoje žene in otrok.

2. Cikel Everyman

Daljši počitek zamenjajo od 20 do 30 minut dolgi dremeži. Ena izmed uspešnih variacij je triurni dremež in trije 20-minutni, razporejeni čez cel dan, oz. 1,5-urni dremež in od štiri do pet 20-minutnih. Cikel je veliko bolj prilagodljiv kot ubermanov, prav tako je mogoče preskočiti kakšen dremež. Preizkusilo ga je že veliko blogerjev, ki niso zabeležili negativnih učinkov na svoje zdravje.

3. Cikel dymaxion

Inženir Bucky Fuller je izumil cikel, ki temelji na njegovem prepričanju, da ima vsaka oseba dva energijska tanka, pri katerem je prvega zelo lahko izprazniti, drugega pa ne. Bucky je zato poskušal spati 30 minut vsakih 6 ur. To je približno dve uri spanja na dan. Dejal je, da se je "počutil odlično, misli so bile neverjetno jasne".

Zdravniki so ga pregledali po več letih takšnega spalnega cikla in ugotovili, da je povsem zdrav.

4. Cikel siesta

Slednjega uporablja skoraj večina ameriških študentov: od 4 fo 4,5 ure spanja ponoči in 90-minutni dremež popoldne. Čeprav naj bi bil cikel bolj uspešen od monofaznega, vseeno ni tako učinkovit kot prvi trije.