Nova predsednica nadzornega sveta Aleksandra Podgornik, sicer predsednica Štajerske gospodarske zbornice, ne izključuje menjav v upravi. Ne pričakuje jih že na prihodnji seji nadzornega sveta, razen če ne bo kateri od nadzornikov odprl tega vprašanja. Po njenih besedah se bodo predvidoma prihodnji teden nadzorniki seznanili s poslovanjem Vzajemne in njenimi razvojnimi usmeritvami. "Od tega bo odvisna ocena, ali so potrebne spremembe v upravi," je dejala Podgornikova in poudarila, da imajo z Vzajemno velike razvojne načrte. Na vprašanje, ali so že preverili, kakšne odpravnine so si v primeru razrešitve zagotovili nedavno imenovani člani uprave, pa je odgovorila, da podatke od uprave še pričakujejo.

V boju za prevlado v nadzornem svetu zmagali Štajerci

Možnosti za nov poseg v upravo so se odprle po tistem, ko je interesnim krogom, ki so doslej prek organov upravljanja obvladovali Vzajemno, na zadnji skupščini spodletel načrt, da bi s pomočjo Kmetijsko-gozdarske zbornice in združenja malih delničarjev ohranili vpliv na Vzajemno. Namesto njih je zdaj nadzor nad zavarovalnico prevzela Štajerska gospodarska zbornica, v kateri igrata pomembno vlogo finančno izčrpana Perutnina Ptuj in Probanka.

Kot je znano, so bili na omenjeni skupščini v nadzorni svet poleg Podgornikove imenovani še Brigita Aćimović, zaposlena v Talumu, Boris Pipan iz mariborskega podjetja Bona Fides, Ciril Smrkolj, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice, in Nežka Ivanetič, direktorica novomeške enote ZPIZ.

Prvo presenečenje je prinesla že skupščina, saj predsednik društva Mali delničarji Rajko Stanković, za katerega velja, da je v dobrih odnosih z nekdanjim predsednikom uprave Boštjanom Averjem, ni bil izvoljen za člana nadzornega sveta. Zato po izvolitvi novih nadzornikov ni bilo jasno, katera stran bo dobila prevlado v nadzornem svetu - ali Štajerska gospodarska zbornica ali Kmetijsko-gozdarska zbornica, katere predsedniku je nedavno odstavljeni predsednik uprave Vzajemne Dušan Kidrič zagotovil podporo dveh predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu.

Ključno vprašanje konstitutivne seje je bilo, kdo bo izvoljen za predsednika nadzornega sveta. Na seji sta se pojavila dva predloga: da bi predsednik nadzornega sveta postal Ciril Smrkolj, Aleksandra Podgornik pa podpredsednica oziroma da bi prvi postal podpredsednik, druga pa predsednica. Toda izglasovan je bil predlog, po katerem je bila za predsednico imenovana Podgornikova, za njeno namestnico pa Ivanetičeva. Slednja je očitno prestopila v "štajerski" tabor, po trditvah naših virov pa je bil to hladen tuš zlasti za Milojko Kolar, ki naj bi računala na podporo Ivanetičeve. Kolarjeva je namreč, kot trdijo naši viri, v zadnjih tednih sklenila zavezništvo s Smrkoljem in svojim predhodnikom Kidričem. Med njimi naj bi obstajal dogovor, da bo Smrkolj s pomočjo predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu prevzel predsedniško funkcijo in vplival na imenovanje enega člana uprave. Kidrič naj bi po enem od scenarijev ponovno postal predsednik uprave (trenutno je svetovalec uprave, zaposlen za polovični delovni čas, za kar prejema 3200 evrov bruto na mesec, prejel pa je tudi 22.000 evrov odpravnine), Kolarjeva pa članica uprave. Vendar se jim je načrt, kot rečeno, izjalovil, saj niso računali, da se bo Ivanetičeva postavila na stran Štajercev.

Kidrič priznal sestanek s Smrkoljem

Milojka Kolar je zagotovila, da ni bila seznanjena z dogovori med Smrkoljem in Kidričem o imenovanju predsednika nadzornega sveta in prihodnje sestave uprave. Prav tako je zanikala, da bi se kadar koli sestala s Smrkoljem, potem ko je bil izvoljen v skupščino Vzajemne. Na vprašanje, ali pričakuje spremembe v upravi, ni želela odgovoriti. "V tem obdobju intenzivno pripravljamo strategijo razvoja Vzajemne, saj je čas, da se Vzajemna ozre naprej, v prihodnost, in da uprava s sodelavci poskrbi za njen uspešen nadaljnji razvoj." Na drugi strani je Kidrič potrdil sestanek s Smrkoljem (naši viri trdijo, da sta se v začetku septembra srečala na sedežu Kmetijsko-gozdarske zbornice). Po njegovih besedah sta govorila o nadaljnjem razvoju vzajemnih družb in zadrug, ki delujejo na podobnih principih. Na vprašanje, ali se je s Smrkoljem dogovarjal, kako bi prišli do takšne sestave nadzornega sveta, da bi bil ponovno imenovan v upravo Vzajemne, pa je odgovoril, da se je na podlagi svoje prejšnje pogodbe o zaposlitvi s sedanjo upravo dogovoril za zaposlitev za polovični delovni čas. Dodal je, da je bil tudi sicer njegov mandat vezan na izpeljavo volitev v skupščino Vzajemne oziroma za čas do konstituiranja nove skupščine.

Menjave v upravi bodo zagotovo postopne, saj mora imeti po zavarovalniški zakonodaji uprava zavarovalnice vsaj dva člana s pridobljenim dovoljenjem Agencije za zavarovalni nadzor. Tako se že špekulira, da bodo nadzorniki najprej zamenjali člana uprave in v naslednji fazi njeno predsednico.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si