Ne pozabimo, da imata Kurt Cobain in Nirvana v srcih rockerske generacije Slovencev, rojenih v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, posebno mesto tudi zato, ker je eden najboljših pevcev in kitaristov našega časa prav v Ljubljani nastopil na svojem zadnjem uspešno izvedenem koncertu; to je bilo 27. februarja 1994, 1. marca pa se je med koncertom v nemškem Münchnu zgrudil in nikoli več stopil na oder. Cobain je še isto leto 5. aprila storil samomor s pištolo, njegovo truplo pa so našli 8. aprila.

Novica o smrti nosilca takratne "underground" scene je završala med njegovimi zvestimi oboževalci po vsem svetu in v njih za vedno pustila grenak priokus. Cobain je kot prava legenda vstopil tudi v "klub 27"; tako kot že nekaj velikih glasbenih imen pred njim je tudi on umrl pri 27 letih. V treh letih, od izida albuma Nevermind do Cobainove smrti, pa je Nirvana ustvarila neprecenljivo zapuščino, ki je večen spomenik tako skupini kot njenemu legendarnemu pevcu.

 

Neverjeten uspeh albuma Nevermind je za vedno spremenil alternativno rock sceno. S Cobainom je glasba iz "undergrounda" postala kulturno priznana in ekonomsko zanimiva. Grunge je zavzel radijske postaje, klube in koncerte ter v naveličani mladini generacije X vzbudil novodobno uporništvo brez razloga. Svetlolase najstnice so se barvale na črno in si okoli oči risale debele kolobarje. Vitki najstniki so si puščali dolge mastne "čupe" in se oblačili v raztrgane kavbojke in opletajoče kariraste srajce. Prepevali so si "Rape me" (posili me) in "I'm so ugly, but that's ok, 'cause so are you" (tako sem grd, ampak nič hudega, ker si ti tudi).

Ob zvokih Nirvane je našlo navdih neskončno število mladih glasbenikov, grunge je postal "mainstream", Cobainova prezgodnja smrt pa je poskrbela, da je svetlolasi pevec z zanemarjenim stilom postal "prerok in mučenik" alternativne glasbene scene.

Ob 20. obletnici izida Nevermind po vsem svetu potekajo "tribute" koncerti, na katerih današnji bandi, katerih člani so najverjetneje rasli in se razvijali ob zvokih Nirvane, igrajo komade iz prvega svetovno uspešnega grunge albuma. Tudi v Ljubljani se nam jutri obeta takšna glasbena poslastica. V Gali hali na Metelkovi bo vse pesmi z albuma v živo odigralo trinajst domačih izvajalcev. Vsaka zasedba bo odigrala eno skladbo z albuma ter jo oplemenitila še z dvema svojima. Nastopili bodo Arhibald Arhibaldovich, Atila, Bekko, Dead Dildo Drome, Hexenbrutal, It's Everyone Else, Moveknowledgement, Boštjan Narat, Nikki Louder, Red Five Point Star, Srečna mladina, ŠKM banda in We Can't Sleep At Night.

Pred koncertom bo na Metelkovi potekala tudi okrogla miza na temo Nirvane, ki jo bo vodil glasbeni urednik Radia Študent Luka Zagoričnik, po koncertu pa bodo v Poslušalnici 69 zavrteli 50 albumov, ki jih je kot svoje najljubše v dnevnik zapisal Kurt Cobain, ter še 19 albumov, ki so tako ali drugače povezani z njim.