Davis je bil leta 1991 obsojen na smrtno kazen zaradi umora belopoltega policista, doslej pa so izvršitev kazni prestavili že trikrat. Potem ko so njegovo zadnjo prošnjo za preložitev dvakrat zavrnili na državni ravni, so se odvetniki obsojenca obrnili še na ameriško vrhovno sodišče, ki je z odločanjem za štiri ure zakasnilo usmrtitev, predvideno za 19. uro po lokalnem času.

Ko je sodišče sporočilo, da so prošnjo zavrnili, so v zaporu v Georgii ob prisotnosti vdove in otrok umorjenega policista 42-letnega Davisa usmrtili z injekcijo. Za mrtvega so ga razglasili nekaj po 23. uri po lokalnem času (okrog pete ure po srednjeevropskem času). Pred zaporom se je ob tej priložnosti zbralo nekaj sto njegovih podpornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pozivi k njegovi pomilostitvi so spričo dvomov glede njegove krivde v primeru, nabitem z rasno tematiko, prihajali z vsega sveta. Njegovi podporniki so ga predstavljali kot tipičen primer po krivem obsojenega temnopoltega Američana. Med drugim je v prizadevanjih za oprostitev užival podporo nekdanjega predsednika ZDA Jimmyja Carterja, papeža Benedikta XVI. in igralke Susan Sarandon.

V senci dogajanja v Georgii so medtem prav tako v sredo zvečer po lokalnem času v zvezni državi Teksas usmrtili 44-letnega Lawrenca Brewerja, ki je bil obsojen zaradi rasno motiviranega umora temnopoltega invalida leta 1998.

Brewer, ki je bil povezan s Ku Klux Klanom, ni nikoli obžaloval brutalnega umora James Byrda. Skupaj s soobtoženci je bil obsojen zaradi mučenja in umora 49-letnega Byrda, ki so ga privezali in vlekli s tovornjakom, ter nato pustili, da so njegovo "obglavljeno in razkosano truplo naslednji dan našli meščani in policisti", še piše AFP.

(Foto: AP)