Pokornyjeva je dejala, da je letošnji Pikin festival del projekta Evropska prestolnica kulture 2012 in so festivalski program, v okviru katerega se bo zvrstilo več kot 100 ustvarjalnih delavnic, obogatili s še več kulturno-umetniških dogodkov. Častna pokroviteljica festivala je znana publicistka in novinarka Bernarda Jeklin.

Pikino mesto je letos dobilo novo preobleko, saj se je spremenilo v pravo malo pravljično naselje prikupnih mestnih hišic. Okrepčati se je možno v Pikini kavarni, si privoščiti rogljiček v pekarni in se okrepčati v mlekarni. Pri čevljarju bodo otroci preverili, če so si prav napeljali vezalke, v banki si bodo izdelali kovanec, na pošti pa svojim prijateljem poslali Pikino razglednico z njenim žigom.

V mestni kuhinji bodo skupaj s kuharskim mojstrom mešali po loncih, v hiši glasbe skušali zaigrati na kakšen inštrument, v zeliščnici bodo spoznavali zdravilne rastline, si izdelali dišečo sol ali milo, v hiši mineralov občudovali zaklade stvarstva, v hiši lutk pa spoznavali različne vrste lutk.

Na koncu živahne ulice je Pikina trgovina z njenimi najljubšimi stvarmi. Omamen vonj po Pikinih čalapinkah obiskovalce vabi tudi na pokušino.

Pikino mesto ima svoj sejem, lepo bo tudi na travniku, kjer se bodo otroci lahko pridružili Indijancem in tabornikom, odkrivali pomen čutil v čarobnem gozdičku, lovili ribe, skupaj ustvarjali galerijo na prostem ali spoznavali like iz Pravljičnega gozda.

Glavnina odrskega dogajanja letos poteka na treh odrih - Belem, ki se nahaja v pokritem prostoru Bele dvorane, Zelenem na travniku ob vili Čira čara in Rumenem pod soncem, glavnim in največjim odrom med šotori. Beli oder bo v času festivala vsako popoldne ob 16. uri gostil igrice, ki jih pripravijo strokovni sodelavci Vrtca Velenje.

Zeleni oder bo otroke v zavetju krošenj dreves popeljal skozi čarovnije, lutkovne predstave in nenavadne melodije ter ritme z različnih koncev sveta. Glasba in ples sta namreč univerzalna jezika, zato se bodo otroci na domišljijskih krilih z njuno pomočjo odpravili na zanimiva popotovanja.

Na velikem Rumenem odru pa bo živahno ves dan. Čez dan bodo obiskovalci lahko predstavljali svoje talente, osrednji dogodki pa bodo na sporedu ob 18. uri.

In ker je del festivala vedno tudi človekoljubno obarvan, Pika Nogavička tudi letos vabi obiskovalce, da sodelujejo v njeni humanitarni akciji Novo sonce in na festivalsko prizorišče prinesejo zbrane plastične zamaške. S sredstvi, zbranimi v tej akciji, bo Pika skušala pomagati družini iz Velenja, ki potrebuje njeno pomoč.