Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je že pred časom združila člansko in mladinsko svetovno prvenstvo, zato bo zasedba na Danskem s slovenskega stališča še posebej številčna. Slovenske barve bo branilo kar 19 kolesarjev in kolesark, največ, kar sedem, v najprestižnejši članski kategoriji elite.

Slovenijo bodo v 266 kilometrov dolgi krožni cestni dirki po Koebenhavnu, ta bo na sporedu v nedeljo, 25. septembra ob 10. uri, branili Grega Bole, Borut Božič, Jani Brajkovič, Jure Kocjan, Kristijan Koren in kapetan, najizkušenejši član moštva, zanj bo to že 14. svetovno prvenstvo, Gorazd Štangelj.

"Zagotovo bom pomagal ekipi, če bom le imel komu," je na začetku v šali dejal Štangelj. "Kot ste videli, proga ni najtežja, v ekipi pa se bomo potrudili, da bomo v 'finale', torej do sprinta, pripeljali koga od naših. Letos nas tudi drugi prištevajo v širši krog favoritov, skozi vso dirko pa bomo morali nadzirati, da nam kaj ne uide. Ne bomo mogli kar prepustiti pobude boljšim ekipam. V moštvu imamo dva, ki se lahko borita za kolajne in tega se vsi dobro zavedamo. Taktiko bomo zastavili po ogledu proge, mislim, da sta Bole in Božič favorita za visoka mesta, preseneti pa lahko tudi Kocjan. Ostali bomo morali narediti vse, da jih pripeljemo v čim boljši položaj," je pred odhodom na SP danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Štangelj.

V vožnji na čas, ta bo na sporedu v sredo, 21. septembra, bosta nastopila Brajkovič in Robert Vrečer, ki je tudi prva rezerva za cestno dirko. "Mislim, da bodo člani glede na višinsko strukturo proge v kronometru v povprečju vozili okrog 52 ali 53 kilometrov na uro. Vožnja na čas je dolga 46,4 kilometra, člani pa bodo vozili dva kroga v samem središču mesta ob morju," pa je dejal selektor članske ekipe Martin Hvastija.

"Svetovno prvenstvo v kolesarstvu je za Kolesarsko zvezo Slovenije največji finančni in logistični zalogaj. Prvič v zgodovini slovenskega kolesarstva bomo imeli nastopajoče v vseh kategorijah in v vseh disciplinah. S tega stališča spadamo med kolesarsko najbolj razvite dežele," pa je pred odhodom reprezentance povedal podpredsednik KZS Tomaž Poljanec.

V konkurenci U-23 bodo na cestni preizkušnji nastopili Mark Džamastagić, Jan Polanc in Klemen Štimulak, slednja dva bosta vozila še kronometer, v konkurenci mladincev bodo na cestni dirki vozili Martin Otoničar, Marko Pavlič, Luka Pibernik, Doron Hekič in Matej Mohorič (slednja dva tudi v kronometru), pri ženskah elite bodo nastopile Polona Batagelj (ta ima olimpijsko normo že skoraj v žepu), Alenka Novak in Tjaša Rutar (Rutarjeva in Novakova tudi v kronometru), prvič pa bo slovenske barve med mladinkami branila tudi Urška Kalan, tako v cestni vožnji kot v vožnji na čas.