Če bodo poraženi, se bo Maljkovićeva četa že jutri ob 14.30 v izredno pomembnem obračunu za razvrščanje od petega do osmega mesta (zmagovalec bo uvrščen na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre) pomerila s poražencem drugega četrtfinala med Litvo in Makedonijo.

"Težko je igrati proti moštvu, ki je izraziti favorit. Španija je v nogometu in košarki naredila izjemni moštvi, saj imajo na vsakem položaju dva neverjetna igralca. Tudi tisti, ki niso tu v Litvi, bi pri večini reprezentanc igrali v prvi postavi. Poglejte samo primer Frana Vasqueza, ki je zdrav, pa ni prišel v moštvo. Imajo velik izbor igralcev, veliko so vložili v njih in sedaj želijo osvajati lovorike. Višji, hitrejši in močnejši so od nas, tudi pri sodnikih uživajo večji ugled, toda ni nujno, da so tudi bolj motivirani. Tekma se bo začela z nič proti nič. Želim, da bi prikazali dobro, kakovostno košarko in da pokažemo, kaj smo delali dva meseca. S trdo in pametno obrambo ter napadom lahko pridemo v ugoden položaj. Če se razletijo, začne padati z vseh položajev, zabijanja si sledijo drugo za drugim in s tem demoralizirajo nasprotnika," je uvodoma povedal selektor Božidar Maljković, ki je tako kot vedno izžareval veliko mirnost. Srbski strokovnjak je v svoji bogati karieri spisal že marsikatero pravljico in veliko presenečenje, na kar potihoma računa tudi tokrat: "Naj vam rečem, da jih bomo premagali? Tega ne vem. Če bi igrali deset dvobojev, bi jih po teoriji oni dobili devet. Vedno pa ostane tista ena tekma, na kateri lahko presenetimo. S tem razmišljanjem bomo odšli v dvoboj, saj so presenečenja vedno mogoča. V svoji karieri sem vodil moštva, ki jim nisi mogel odvzeti zavzetosti in motivacije, poleg tega niso nikoli imeli kompleksov pred katerimkoli nasprotnikom. Lahko bi jim našteval številne primere, a bi v tem primeru to trajalo izredno dolgo."

Maljković za Španijo zagotovo pripravlja kakšno presenečenje, s katerim bo poskušal nasprotnika spraviti v neugoden položaj. A tega prisotni sedmi sili v Kaunasu ni želel razkriti. "To so me spraševali že španski novinarji. Njihovo moštvo nima slabih lastnosti. Jaz jih ne vidim. Atletsko so izredno močni in pogosto nasprotniku dovolijo igrati, kolikor sami želijo. Ne bo nam lahko. Če izgubimo, bo potrebno Špance čim hitreje pozabiti in se osredotočiti na naslednji obračun, ki bo prav tako izredno pomemben," je razložil šjor Boža. Na koncu je razkril še prigodo iz Vilne: "Tony Parker, ki ga poznam, odkar je bil majhen deček, me je vprašal, kako to, da se niso odzvali najboljši igralci pri Sloveniji. Rekel sem mu, da jih pozna in naj jih sam vpraša."

Dušan Hauptman: Šteje le polfinale

Boštjan Nachbar: Ključ do zmage se skriva v izenačeni končnici