Zares se je začelo že na startu, ko je nespretni Vitantonio Liuzzi zajadral s steze in potem v prvem ovinku dobesedno pometel s steze kar nekaj tekmecev, med njimi Nica Rosberga in Vitalija Petrova. A tudi na vrhu ni bilo dolgočasno: Fernando Alonso je ponovno fenomenalno startal, si pomagal z malce vožnje po travi in skozi prvo šikano prehitel Vettla in Hamiltona. Po umiku varnostnega avtomobila s steze pa mu je Vettel vrnil milo za drago, čeravno si je Alonso na vse pretege trudil, da bi Nemca zadržal za seboj. Šel je celo malce predaleč, kar je priznal tudi sam, saj je Vettla prav tako zrinil s steze. A Vettel se ni dal in je po prevzemu vodstva vse niti dirke držal v svojih rokah. "Zmaga v Monzi je vedno zelo čustvena. Dvakrat sem dobro prehiteval, nato pa sem lahko precej varčeval z dirkalnikom. Pri moji prvi zmagi tukaj so bili gledalci verjetno bolj veseli kot to pot," je povedal Sebastian Vettel in s tem namignil, da so številni gledalci pod zmagovalnim odrom z žvižgi pospremili predajo priznanj zmagovalcu in drugouvrščenemu. Je že tako, da v Monzi nekaj velja le Ferrari in rdeča barva.

Jenson Button je bil največji zmagovalec dvoboja Lewisa Hamiltona in Michaela Schumacherja: "To je bila res zanimiva dirka, neprestano se je nekaj dogajalo. Na roko mi je šel tudi dvoboj med Lewisom in Michaelom."

Fernando Alonso pa je bil na zmagovalnih stopničkah deležen glasnega odobravanja. "Start je bil ključen. Ni bilo veliko prostora, a se je izšlo, saj je v Monzi dovolj prostora za taka prehitevanja. Za kaj več kot tretje mesto to pot nismo bili konkurenčni. Še nekaj krogov in bi šlo po zlu tudi tretje mesto, saj je bil Hamilton izredno hiter."

Dvoboj te dirke pa je bil vsekakor med Michaelom Schumacherjem in Lewisom Hamiltonom. Nemec je bil izredno hiter na ravninah, Hamilton pa se je odločil za malce "prekratko" sedmo prestavo, zaradi česar ga na ravnem delu steze nikakor ni mogel prehiteti. Poskušal je v vseh ovinkih, Schumacher pa je uporabil vse svoje izkušnje in trike, da je blokiral Britanca. A nekajkrat je vse skupaj mejilo tudi že na nešportnost, Hamilton se je pritoževal nad prepogostim menjavanjem strani vožnje, zaradi česar je FIA opozorila ekipo Mercedes, da take vožnje ne bodo več dolgo tolerirali. Po nekaj moledujočih pozivih vodstva ekipe Schumacherju, naj vendar ne vozi tako, kot vozi, je Hamiltonu le uspelo. A takrat je bilo za kaj več kot za četrto mesto že prepozno. "Dirkalnik in pravila sem izrabil v največji možni meri. Mislim, da nisem vozil nešportno, Hamiltonu sem pustil dovolj prostora. Včasih pa gre na dirkah tudi malce bolj na tesno, a to je formula 1," je povedal Michael Schumacher. Pri FIA potem proti Schumacherju niso ukrepali.

Sebastian Vettel torej v skupnem seštevku vodi s 112 točkami pred drugouvrščenim Fernandom Alonsom. Torej lahko Nemec že na naslednji dirki v Singapurju čez 14 dni ponovno postane svetovni prvak. Če pa mu bo to uspelo, pa je že druga zgodba.