Domači navijači so upali, da se bo Ferrari na svojem terenu v Monzi pokazal v najboljši luči. In vsaj na začetku se je italijanska dirka razpletla po željah domačih privržencev. Alonso je namreč odlično začel in se s četrtega startnega mesta, deloma tudi z drzno vožnjo po travi, prebil v vodstvo. Vettlu pri branjenju najboljšega izhodišča ni pomagalo, da je na tej dirki praznoval dva jubileja: 75. nastop v elitni konkurenci in 25. najboljše startno mesto.

Toda nesreča v ozadju, zaradi katere so na stezo poklicali varnostni avtomobil, da so lahko s steze odstranili posledice trčenja med Nicom Rosbergom, Vitalijem Petrovom in Vitantoniem Liuzzijem, je karavano upočasnila. Podobno kot Alonso je bil na startu razpoložen tudi veteran Michael Schumacher, saj je že pred prekinitvijo prebil do četrtega mesta, potem ko se je varnostni avto umaknil, pa je prehitel Buttona in bil že tretji. Vettel pa je stvari tudi hitro postavil na želeno mesto: že v petem krogu je prehitel Alonsa in nato ostal na vrhu do konca dirke.

Potem ko je Button le prišel mimo Schumacherja, je imel veliko dela z nekdanjim sedemkratnim svetovnim prvakom tudi Lewis Hamilton. McLarnovega drugega dirkača je uspešno zadrževal za seboj, dokler ni vodstvo dirke Schumija nato opozorilo, da ne sme prepogosto menjavati smeri vožnje, ko skuša za seboj zadržati tekmeca. Po tem opozorilu pa je Hamilton le prišel mimo Nemca.

Vettel pa v ospredju ni imel več pravega tekmeca. Na prizorišču, kjer je pred tremi leti, takrat še v podružnični ekipi Toro Rosso, dosegel prvo zmago v karieri, je naredil naslednji korak k ubranitvi naslova. Odlično so delo opravili tudi njegovi mehaniki, pri drugem postanku v boksih so mu pnevmatike zamenjali v manj kot treh sekundah, in Vettel je imel odprto pot do 18. zmage v karieri.

Button se je v 37. krogu prebil na drugo mesto, Alonsu je v tolažbo ostala najnižja stopnička, ki jo je v zadnjih krogih ubranil pred Hamiltonom. Do točk so se prebili še drugi Ferrarijev voznik Brazilec Felipe Massa, ki je bil zadnji v istem krogu kot zmagovalec, ter Jaime Alguersuari, Paul di Resta, Bruno Senna in Sebastien Buemi.

"Zame in za mojo ekipo je to res velik dan. Presrečen sem, zmaga pa je izredno pomembna. Ko sem prevozil ciljno črto, mi je bilo jasno, da sem naredil nekaj velikega. Občutki so veličastni in takoj sem se spomnil prve zmage tukaj leta 2008. Tudi slab start me ni ustavil, ko se je varnostni avto umaknil, sem bil nared za naskok na zmago," je bil po uspehu zgovoren Vettel.

Zdaj ima mladi Nemec že več kot sto točk naskoka v skupnem seštevku. Po dirki v Monzi ima namreč 284 točk, njegov najbližji zasledovalec pa je zdaj Alonso s 172. Button jih ima pet manj, toliko kot sotekmovalec Vettla v Red Bullu Avstralec Mark Webber, ki je danes odstopil po trčenju z Masso v petem krogu in s tem pravzaprav tudi že izgubil že doslej bolj teoretične možnosti za naslov. Vettel bi lahko, če bo nadaljeval v takšnem slogu, drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka potrdil že na naslednji dirki čez 14 dni v Singapurju.