Po deveti od 13 preizkušenj za SP se je vrstni red na vrhu le nekoliko zgostil, potem ko se je zdelo, da bo Francoz Sebastien Loeb brez večjih težav spet prišel do naslova prvaka. A v Avstraliji sta oba Citroenova dirkača naredila "harakiri" ter tekmecem iz tovarniške zasedbe Forda omogočila, da so se jima približali.

Še po prvem dnevu je kazalo, da se bosta Citroenova dirkača sprehodila do dvojne zmage. Toda nato sta v razmaku dveh ur naredila usodni napaki; najprej je s ceste zletel Loeb, nato pa je podobno napako naredil še Sebastien Ogier. Oba sta po pravilu superreli sicer nadaljevala dirko, toda v končnem seštevku sta končala na 10. (Loeb) in 11. mestu (Ogier). Nekaj dragocenih točk je Loeb le dobil za zmago na današnji posebni preizkušnji (t.i. power stage), na kateri najboljšim trem podelijo dodatne točke.

Vse drugo je bilo v znamenju Forda, ki je posegel tudi po določanju vrstnega reda. Čeprav je bil Latvala zadnji dan hitrejši, je moral počakati na Hirvonena in ga spustiti predse. Latvala namreč v SP skorajda nima več možnosti za vrh, Hirvonen pa po današnjem uspehu še precej realne. "Ne vidim sebe kot zmagovalca tega relija, ampak je zmagovalec naše moštvo. Naredili smo točno tisto, kar smo morali, tako da gre zahvala vsem v ekipi in seveda tudi Jari-Mattiju," je po podarjeni zmagi, sicer tretji zapored v Avstraliji, dejal Hirvonen. Po določanju vrstnega reda so sicer posegli tudi pri Citroenu, kjer je moral Ogier predse spustiti Loeba, tako da je slednji na koncu ujel štiri točke za SP, Ogier pa je ostal brez ene same. Loeb je tako prišel do skupno 196 točk, današnji zmagovalec Hirvonen pa jih ima zdaj 181. Tretji je Ogier (167), četrti pa Latvala (116).

Do konca sezone ostajajo še reliji v Franciji, Kataloniji in Walesu. Medtem ko je zdaj vrstni red pri dirkačih spet bolj zanimiv, pa je že skorajda vse odločeno med konstruktorji. Citroen ima 347 točk in če Francozi ne bodo več počeli tako velikih napak kot v Avstraliji, bi moral naskok pred Fordom (285) zadostovati za končno zmago.

Naslednji reli za SP bo francoska preizkušnja med 29. septembrom in 2. oktobrom.