Kot je poudaril pomočnik direktorja na oddelku za monetarne zadeve v ameriški centralni banki Federal Reserve (Fed) Zakrajšek, se za prisotnost Slovenije na omenjenem vlaku zavzema zato, ker ta državi določa, kako se mora obnašati, tako da politiki ne morejo početi vsega, kar bi želeli.

Slovenija po njegovih besedah v gospodarskem položaju, ki se je v zadnjih letih "drastično poslabšal", nima nobenega maneverskega prostora. "Nimamo svoje denarne politike, s fiskalne perspektive je Slovenija že obdavčena do konca. Zdaj si predstavljajte, da si Slovenija poleg svojega davčnega bremena naloži še breme za pomoč v evropskem okviru. Ne vem, kako bi slovensko gospodarstvo to preživelo," je opozoril.

Za Evropo je medtem ključno vprašanje, ali so nemški davkoplačevalci pripravljeni rešiti Grke, morda tudi Italijane, Špance itd. je izpostavil Zakrajšek in dodal, da je vsaj kratkoročno odgovor ne.

"Evropa sicer ima poti, ki vodijo iz tega položaja. Gerhard Schröder je pred kratkim predstavil veliko večjo unifikacijo, tudi fiskalno, nekakšne Združene države Evrope. Druga možnost je, da se evroobmočje skrči in šibke države ostanejo na robu ali pa celo izstopijo, seveda po predhodnem načrtu, in ne v totalnem kaosu. Območje evra bi bilo manjše, a bolj integrirano v jedro centralnih držav," je menil.

V zvezi z gospodarsko realnostjo Evrope, ZDA in sveta je poudaril, da je na kritični točki. Ob tem je izrazil zaskrbljenost, da se je svet znašel v težavah, ki jih ni mogoče rešiti z monetarno politiko, in da so realne možnosti, da svet pade v novo recesijo.