Stark naj bi predsednika osrednje evropske denarne institucije Jean-Clauda Tricheta obvestil, da odstopa iz osebnih razlogov, a znano je, da se je Stark močno zavzemal za strožjo in konservativnejšo denarno politiko. Tako je Stark prejšnji mesec nasprotoval tudi programu odkupovanja državnih obveznic, ko si je ECB na vse kriplje prizadevala umiriti paniko na trgu, ki je donose italijanskih in španskih obveznic poslala v nebo.

Izredni ukrep, s katerim je ECB že lansko pomlad blažila grško dolžniško krizo in v okviru katerega so doslej odkupili že za skoraj 129 milijard evrov obveznic, je bil sporen zlasti za zagovornike strožje denarne politike. Med njimi je tudi bivši guverner nemške centralne banke Axel Weber, ki se je v začetku leta umaknil iz boja za Trichetovega naslednika.

Starkov odstop, ki prihaja manj kot dva meseca pred koncem Trichetovega mandata, tako predstavlja nov udarec za ECB v boju proti krizi. Morebitni nadaljnji slabi znaki pa bi lahko še okrepili špekulacije, da so oblikovalci denarnih politik precej razdeljeni glede pristopa do reševanja vse hujše dolžniške krize na območju evra.

jernej.ogrin@guest.dnevnik.si