Schäuble je prepričan, da je trenutno precej prezgodaj govoriti o novi finančni pomoči Atenam. Grčija mora pred tem nujno implementirati reforme, ki jih je napovedala v zameno za lansko 110 milijard evrov vredno posojilo, je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je spomnil nemški finančni minister, imajo grške oblasti pri izpolnjevanju zavez težave. Predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF so namreč minuli teden prekinili revizijo stanja grških javnih financ, ki je potrebna za izplačalo naslednje tranše posojila.

Za prekinitev se je trojka odločila, da bi grški vladi omogočila dokončanje tehničnega dela, ki je med drugim povezano s proračunom za leto 2012 in strukturnimi reformami za spodbujanje rasti. Ob tem pa so njeni predstavniki izpostavili, da mora Grčija ukrepe izvajati hitreje.

Trojka naj bi z delom nadaljevala kmalu, osem milijard evrov "težak" obrok posojila pa bo Grčiji odobrila le, če bo ta dokazala, da sledi obljubljenim fiskalnim ciljem.

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je v petek priznal, da je Grčija v hujši recesiji, kot je bilo napovedano. Kot je ocenil, se bo grški bruto domači proizvod (BDP) letos skrčil za pet odstotkov in ne le za 3,5 odstotka, kot so grške oblasti napovedovale v začetku leta.

To po Venizelosovih besedah pomeni, da Atenam ne bo uspelo izpolniti letošnjega cilja zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja na 7,4 odstotka BDP.

"Razumemo težave Grčije, povezane z zniževanjem primanjkljaja," je dejal Schäuble in namignil tudi na nemire grškega prebivalstva. "Na koncu dneva pa so Atene tiste, ki se morajo odločiti, ali so pripravljene ustrezno ukrepati in znižati primanjkljaj in dolg ali ne," je dodal.

S tem je minister skušal pomiriti naraščajočo jezo v Nemčiji. Ta država je namreč pri pomoči Grčiji najbolj izpostavljena. Ker Atene ne izpolnjujejo svojih zavez, pa so nekateri nemški politiki že zahtevali, da zapustijo območje evra. Grčija namreč zdaj rabi novo posojilo, vredno 109 milijard evrov.