Glede na to, da imajo nogometaši v Italiji status zvezdnikov, je avtobus slovenske nogometaše počakal kar na letališki stezi, kjer bilo sicer kar nekaj zmede s prtljago in tudi glede informacij, če v Italiji stavkajo ali ne. Skozi tipično gosti in kaotični italijanski promet v mestu s 400.000 prebivalci ni bilo možnosti, da bi ujeli doma predvideni urnik in se mimo hotela odpeljali na zastareli stadion (trening se je začel s polurno zamudo), kjer bodo imeli zadnjo priložnost, da vsaj s točko, idealne bi bile tri, ostanejo v boju za drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije.

Čeprav ima Slovenija še vedno možnosti za osvojitev drugega mesta, do katerega skoraj zanesljivo vodita zmagi drevi proti Italiji in oktobra proti Srbiji, so po porazu z Estonijo različni lobiji s kopico pridobitniških interesov menedžerjev že začeli zelo agresivno odstavljati Keka in postavljati novega selektorja, obenem pa so se trudili, kako bi s svojimi idejami zasuli predsednika Nogometne zveze Slovenije Aleksandra Čeferina, ki je tukaj na čelu slovenske nogometne delegacije. Kek je skušal dvigniti moralo potrtih igralcev v bazi na Brdu pri Kranju, obenem pa je na sestanku vsakemu brez ovinkarjenja povedal tisto, kar mu je ležalo na duši. "Ni več prostora za filozofiranje. Nujno potrebujemo točko, iskali bomo vse tri. Čaka nas težka naloga, možnosti so sicer majhne, vendar predaje ni," je odločen Matjaž Kek, ki se bo tokrat pri sestavi enajsterice vrnil h koreninam. Torej zasedbi, ki je pokazala zobe, ko je bilo najtežje v kvalifikacijah in je nato navduševala na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki ter odigrala zadnji tekmi na ravni pridobljenega ugleda septembra lani na začetku kvalifikacij s Severno Irsko v Mariboru (poraz 0:1) in Srbijo v Beogradu (1:1).

To pomeni, da bodo drevi prednost dobili delavci pred umetniki, torej agresivni nogometaši, sprinterji in neustrašni bojevniki, ki bodo igrali disciplinirano v zgoščeni zvezni vrsti in obrambi. Razplet bo v marsičem odvisen od dnevne forme defenzivnih vezistov, ki bosta morala narediti več kot en prekršek, kot je njuno povprečje na zadnjih tekmah.

V vratih bo porumenelega Samirja Handanoviča zamenjal bratranec Jasmin, v osrčje obrambe se vrača Šuler, na levo stran zvezne vrste neutrudni Kirm. Največ dilem je v napadu, kjer pa je velika verjetnost, da bo zaigral včeraj vpoklicani Dedič, ker je malo možnosti, da bo Ljubijankič sposoben za nastop. Bojeviti Primorec, ki ga kar razganja od energije in je bil že na prvi tekmi v majici Dynama iz Dresdna tudi kapetan, bo izjemno motiviran, saj je večino igralske kariere preživel v Italiji.

Verjetna postava Slovenije: J. Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Jokič, Radosavljevič, Koren, Birsa, Kirm, Novakovič, Dedič (Matavž). Glavni sodnik bo Norvežan Svein Oddvar Moen.

pogled iz kazenskega prostora

Jasmin Handanovič, vratar slovenske reprezentance: Estonija mora biti povsem pozabljena do začetka tekme. Potem ko v petek nihče ni bil pravi, kar velja tudi za tiste igralce, ki smo bili na klopi in tribuni, moramo v Firencah popraviti vtis. Na Italijo smo se temeljito pripravili kolektivno in individualno. Strokovno vodstvo je razdelalo taktiko, pripravljenih je več variant. Italijani običajno ne igrajo z dolgimi žogami, ampak osvajajo prostor in ogrožajo gol predvsem s kratkimi podajami. Upam, da bom imel čim naj dela, a je večja verjetnost, da nas čaka izjemno težka tekma. Imamo zadnjo priložnost in le eno kombinacijo – tekme ne smemo izgubiti, idealen razplet bi bile tri točke. Smo povsem osredotočeni na tekmi, ker vemo, kaj nas čaka.