Kad, ki je zastopal 8,3 odstotka glasov, je želel, da se od 1,99 milijona evrov bilančnega dobička v dividendah izplača 185.518 evrov oziroma 17 centov bruto na delnico. Znesek predstavlja okrog štiri odstotke osnovnega kapitala TKI Hrastnik, kar je zakonsko določena spodnja meja za izplačilo dividend, če je podjetje finančno dobro stoječe. V Kadu so pojasnili, da so se za nasprotni predlog odločili, ker "udeležba delničarjev na delu bilančnega dobička za leto 2010 v ničemer ne bi ogrozila finančne stabilnosti družbe". Vseeno je podjetje Riosi Inženiring, ki je v solasti prvega moža TKI Hrastnik Branka Majesa in obvladuje več kot tri četrtine podjetja, zavrnilo njihov nasprotni predlog. Sprejelo je tistega, ki sta ga predlagala uprava in nadzorni svet. V Kadu so zato napovedali izpodbojno tožbo, ki je uradno še niso vložili.

"Problem delitve dobička na skupščini se vleče že iz poslovnega leta 2008," je povedal Majes in pojasnil, da TKI Hrastnik precej vlaga v razvoj, ekologijo in izboljšanje delovnih razmer, za kar je edini možen vir dobiček. "Medtem ko politiki na načelni ravni podpirajo takšna prizadevanja, pa v praksi paradržavne institucije delujejo ravno nasprotno," se je Majes dotaknil Kadovega nasprotnega predloga delitve bilančnega dobička.

Vsebina slednjega odpira vprašanje, zakaj Kad in uprava TKI Hrastnika različno pojmujeta višino bilančnega dobička za leto 2010. Vodstvo TKI Hrastnik je namreč tega v sklicu skupščine enačilo s čistim dobičkom v višini 35.185 evrov, čeprav je podjetje konec minulega leta razpolagalo s skoraj dvema milijonoma evrov prenesenega dobička. Med odgovori vodstva ni bilo pojasnila na omenjeno vprašanje.

jan.bratanic@dnevnik.si