Doslej vodilni Britanec Bradley Wiggins je namreč na petem mestu zaostal več kot minuto. V skupnem seštevku ima Cobo zdaj 20 sekund prednosti pred Froomom, Wiggins zaostaja 46 sekund.

Edini slovenski predstavnik Jani Brajkovič ni imel moči, da bi se v najkrajši, a najtežji etapi enakovredno kosal z najboljšimi. Zaostal je devet minut in 40 sekund ter zasedel 51. mesto. V skupnem seštevku je z zaostankom 14 minut in 24 sekund na 22. mestu in nima več možnosti za posebej visoko uvrstitev.

Čeprav je kolesarje čakala le 142 kilometrov dolga etapa, je bilo jasno, da bo postregla s hudimi napori in da bo imela velik vpliv na končni vrstni red. Ne samo zaradi 13 kilometrov dolgega zaključnega vzpona na legendarni Angliru, ki velja za najtežjega na dirki, ampak še zaradi dveh drugih zahtevnih klancev. Medtem ko so prvega favoriti končali skupaj (za skupino ubežnikov), pa se je selekcija že začela na drugem. Tam so že začeli odpadati nekateri odlični tekmovalci, med njimi je bil tudi Brajkovič.

Vseeno pa je zmagovalca odločil zaključni vzpon (na določenih mestih ima tudi 23 odstotkov naklonine). Na njem je najprej napadel nekdanji zmagovalec Carlos Sastre, nato je poskusil še Igor Anton, pred začetkom eden izmed favoritov, ki pa je kmalu zapravil možnost za visoke uvrstitve, najprimernejši čas za napad pa je izbral 30-letni Cobo.

Kolesar Geoxa je Antona ujel šest kilometrov pred ciljem, nato pa bil dovolj močan, da je sam prikolesaril v cilj. S tem je dosegel svojo drugo etapno zmago na Vuelti, prvič je bil najboljši leta 2009, po mnenju mnogih pa je storil ogromen korak k svoji največji zmagi v karieri. A kot sam pravi, dirka še zdaleč ni odločena: "Čaka nas še nekaj zahtevnih etap, zato me v boju za končno zmago čaka težko delo, vidite lahko, da je položaj praktično iz etape v etapo drugačen. A če bom vozil pametno, lahko upam na končno zmagoslavje."