Kako je potekalo ogrevanje v tako vročem dnevu?

Na ogrevanju je Martina metala na lahko. Držali smo se bolj v senci, saj je bilo zelo vroče.

Kako to, da je bil pred začetkom kvalifikacij tako dolg premor?

Ne vem natančno, kaj se je dogajalo. Sodniki so pustili le dva meta. Dvajset minut ni metala nobena tekmovalka. A na takšne odločitve ne moremo vplivati. Treba je iti čez to.

Kako ste strokovno videli kvalifikacijski met svoje varovanke?

Tehnično Martina ni izvedla dobrega meta. A je zelo dobro pripravljena, tako da je tudi takšen zadostoval za uvrstitev v finale.

Kako bi primerjali nastop v Daeguju z Berlinom pred dvema letoma, kjer se je Martina Ratej uvrstila v prvi finale na veliki tekmi?

Tu je precej bolj suverena. Dobro si predstavlja, kaj jo čaka. Je izkušena, ni nobene evforije, vse je samoumevno. V kvalifikacijah ni potrošila veliko energije, kar ji daje dodatno moč. Zato pričakujem, da bo v finalu dobra. Če bi včerajšnji nastop primerjal z olimpijskimi igrami v Pekingu, pa je razlika ogromna. Če bi jo tedaj med nastopom vprašali, kako se piše, ne bi vedela. Zdaj je vse drugače.

Je bilo kaj kvalifikacijske nervoze?

Jaz je ne bi tako imenoval. Bolj bi rekel, da je šlo za energijo, ko te žgečka pozitivna trema.

Napovedi za današnji finale?

S trezno glavo naprej. Najprej se moramo umiriti. Kvalifikacije so le vstopnica za pravo tekmo. Na finale se moramo dobro pripravit.

Do kam lahko poleti kopje?

Napovedujem, da bo uvrščena višje kot v Berlinu (bila je enajsta - op. p.). Cilj je uvrstitev med osem. Če se ji vse poklopi in izvede vrhunski met, lahko preseneti.