Na Festivalu Maribor, ki velja za drugi najstarejši tovrstni festival v Sloveniji, se bo zvrstilo 13 orkestrskih koncertov, precej komornih koncertov in številne spremljevalne prireditve. Glasbenikom iz Evrope in Avstralije se bo pridružil festivalski orkester, ki letos šteje 91 članov.

Med zasedbami velja omeniti orkester, ki je specializiran za izvedbo stare glasbe na originalnih instrumentih, in zbor hrvaškega radia, specializiran za izvajanje sodobne glasbe. Ta je tudi sicer precej zastopana v letošnjem programu.

Med uveljavljenimi glasbenimi imeni bodo med drugim nastopili pianista Dejan Lazić in Marino Formenti, slovenski dirigent Marko Letonja, čelista Giovanni Sollima in Monika Leskovar; gost bo tudi igralec Barry Humphries.

Osrednja projekta festivala nosita naslov Nič in Nit časa. V sklopu slednjega bodo obiskovalci priča zlitju na videz nezdružljivih glasbenih svetov, brez predsodkov in v razmerju, ko več ne moremo govoriti o t.i. klasičnem koncertu, je ob festivalu zapisala direktorica Festivala Maribor Brigita Pavlič.

Organizatorji poudarjajo kvalitativen preskok festivalskega dogajanja v zadnjih letih ter opozarjajo na prihod umetniškega vodje festivala Richarda Tognettija. "Prav on je tisti, ki se s svojimi štrlečimi lasmi in uhanom ter svojimi pogumnimi idejami najbolj upira stereotipom o klasiki," so zapisali v Komunikacijski agenciji Zadrga, ki je poskrbela za celostno podobo festivala.

Festival ima več koproducentov, osrednji je letos Zavod Maribor - EPK 2012.