Jedro spora so načrtovane spremembe, ki bodo vplivale predvsem na veleslalom. Fis želi zmanjšati hitrost na tekmah, ki je po njenem mnenju glavni krivec za številne hude padce v zadnjih sezonah. Smučarji pa menijo, da se bodo z omejevanjem tehničnih dosežkov na področju razvoja smuči vrnili v preteklost za 20 let ter da bo po novem njihov šport manj zanimiv.

Med podpisniki protestne izjave - doslej takšna enotnost v smučarskem svetu ni bila prav pogosta - je tudi večina najboljših, vključno z zmagovalcema svetovnega pokala iz prejšnje sezone Nemko Mario Höfl-Riesch in Hrvatom Ivico Kostelićem.

Fis namerava čez dobro leto uvesti daljše smuči z manj poudarjenim stranskim lokom, s čimer se bodo zmanjšale hitrosti v zavojih in predvsem ob izhodih iz zavojev. Po mnenju smučarjev pa je glavna težava zagotavljanja varnosti neustrezna priprava prog in ne material, z novimi ukrepi pa se bo alpsko smučanje vrnilo na izhodišča v zgodnjih devetdesetih, ko se je začel razvoj smuči s stranskim lokom.

"Mnenja športnikov, tako kot skoraj vedno doslej, preprosto niso upoštevali. Z novimi ukrepi naš šport vračajo 20 let v preteklost," je dejal Kilian Albrecht, predsednik športnega odbora smučarjev. Na spletni strani, kjer je Albrecht predstavil problematiko, je objavljen tudi seznam podpisnikov protestnega pisma, na njem pa je v družbi 179 smučarjev tudi deset Slovencev: Tina Maze, Ana Kobal, Mateja Robnik, Tina Robnik, Maruša Ferk, Andrej Jerman, Boštjan Kline, Matic Skube, Janez Jazbec in Žan Kranjec.

Direktor ženskega dela svetovnega pokala Atle Skaardal pa meni, da so smučarji vedeli, v kaj se spuščajo, ko so se strinjali za uveljavitev varnostnih sprememb. "Material je bil pri zagotavljanju varnosti vedno v ospredju. Ne vem, zakaj zdaj trdijo, da ne sodelujemo z njimi," je Norvežan dejal za nemško tiskovno agencijo dpa.