Čeprav je bila rast indijskega BDP v obdobju med aprilom in junijem najnižja v zadnjih šestih četrtletjih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zadostila pričakovanjem trga. Gradbeni sektor je po danes objavljenih podatkih indijskega statističnega urada zabeležil 1,2-odstotno rast, kmetijski sektor 3,9-odstotno, predelovalna industrija pa 7,2-odstotno.

Gospodarska rast te hitro rastoče države se je upočasnila zaradi ukrepov oblasti na področju denarne politike. Indijska centralna banka, ki je v boju proti hitro rastoči inflaciji v zadnjih 18 mesecih kar enajstkrat zvišala ključno obrestno mero, je minuli teden opozorila, da čaka domače gospodarstvo "težavno leto". Zaradi višjih obrestnih mer se je izposoja denarja v tretji gospodarsko najmočnejši državi v Aziji podražila, potrošniška poraba in investicije pa so upadle.

"Podatki jasno kažejo, da se je gospodarska rast v minulih 12 mesecih občutno upočasnila," je povedal analitik pri Royal Bank of Canada v Hongkongu Brian Jackson. "Agresivno zategovanje denarne politike, ki se ga poslužuje indijska centralna banka, je vplivalo na rast. Vendar jih to ne bo ustavilo pri zviševanju obrestnih mer - povedali so že, da so v zameno za nižjo inflacijo pripravljeni sprejeti počasnejšo gospodarsko rast," je dodal.

Večina analitikov napoveduje, da bo indijska centralna banka ključno obrestno mero septembra zvišala za še 25 bazičnih točk. V tem primeru bi obrestna mera dosegla 8,25 odstotka, kar bi bilo največ v približno treh letih. "Indija ključno obrestno mero zvišuje precej hitreje od drugih velikih držav, vendar ima tudi večje težave z inflacijo," pa je pojasnil glavni ekonomist pri vodilni indijski bonitetni agenciji Crisil D.K. Joshi.

V prvem četrtletju lanskega fiskalnega leta, ki se je končalo konec marca letos, je Indija zabeležila 8,8-odstotno gospodarsko rast, v celotnem letu pa 8,5-odstotno rast, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Za tekoče fiskalno leto indijska centralna banka napoveduje osemodstotno gospodarsko rast, nekateri ekonomisti pa nekoliko nižjo, okoli sedemodstotno. Medtem ko bi bil to v primerjavi s počasno rastjo v zahodnih državah sicer dober dosežek, pa ekonomisti opozarjajo, da bodo imele oblasti zaradi počasnejše rasti težave v boju proti veliki revščini.