Izkazalo se je namreč, da je od okoli 41 milijonov evrov priznanih terjatev zavarovan le dober milijon. Medtem prisilna upraviteljica Alenka Gril zaradi astronomskih poroštev "cerkvenemu" Zvonu zahteva stečaj družbe, v katerem bodo navadni upniki bržčas izgubili vse.

Četudi bi prisilna poravnava Zvona "čudežno" uspela, je "nedvoumno jasno, da Gospodarstvo Rast v svojem načrtu sploh ni predvidelo možnosti, da bi moralo kot porok poravnati obveznosti do Nove Ljubljanske banke (NLB)". Glede na to, da državna banka denarja od glavnega dolžnika ne bo dobila v celoti, ga bo terjala od Gospodarstva Rast, ki pa za to po besedah upraviteljice ni predvidelo nikakršnih sredstev. Zato Grilova sodišču predlaga, naj družbo pošlje v stečaj.

Če odmislimo 92 milijonov evrov visoko poroštvo, ki ga bo NLB v imenu Zvona terjala od Gospodarstva Rast, sta največji upnici družbe, prek katere je Nadškofija Maribor vodila svoje finančne posle, banka Unicredit in Banka Koper. Prvi je bila priznana terjatev v višini 12 milijonov evrov, od tega 43.000 evrov zavarovanih, Banka Koper pa ima od dobrih 11 milijonov evrov terjatev zavarovanih 629.000 evrov. Med večjimi upniki najdemo tudi Raiffeisen, ki ima od 8,5 milijona evrov okoli pol milijona evrov zavarovanih terjatev. Pri Abanki Vipi je medtem nezavarovanih praktično vseh 6,15 milijona evrov. Ob zajeten kupček denarja bo tudi Helios, ki je v prisilno poravnavo Gospodarstva Rast prijavil tri milijone evrov navadnih terjatev.

Če je uprava Gospodarstva Rast z Dušanom Zazijalom na čelu v vse manj verjetni prisilni poravnavi navadnim upnikom obljubila 50-odstotno poplačilo, pa je ocenila, da bi v primeru stečaja ti ostali praznih rok.

tomaz.modic@dnevnik.si