V tujih medijih edinega slovenskega kolesarja ne prištevajo v krog desetih favoritov za končno zmago. Sam pravi, da je sposoben med peterico, želi pa seveda še več. Optimizem, motivacijo in samozavest seveda gradi zelo realno. Po padcu v peti etapi Toura je hitro okreval in potem kar štiri tedne preživel na višinskih pripravah v Italiji, Švici in Koloradu, potem pa na prav tako veliki nadmorski višini na dirki Po Utahu osvojil tretje mesto.

Med deseterico vročih pa ni le zaradi minulih dosežkov na velikih tritedenskih dirkah (enotedenske - ducat jih je že končal med deseterico - štejejo le kot nabiranje izkušenj). Tu je namreč drugo mesto v etapi in nošenje zlate majice vodilnega v letu 2006, kar je za Brajkoviča seveda zelo lep spomin in bi rad zdaj to presegel. Zaradi preteklih dosežkov so v ospredju branilec zmage Vincenzo Nibali, Bask Igor Anton (Euskatel), drugi z Gira Michele Scarponi (Lampre), osmoljenca Toura Brad Wiggins (Sky), Jurgen Van den Broeck (Omega Phamrma), trofejna Carlos Sastre in Denis Menčov (Geox), za mnoge drugi favorit Joachim Rodriguez (Katjuša), mladi up Daniel Martin (Garmin) in prvo ime RadioShacka Andreas Kloden (RadioShack). Vendar je ta v medijih že pripomnil, da bo težko konkurenčen, in je vlogo prvega moža kar sam že prenesel na Brajkoviča.

Težke etape so enakomerno razporejene skozi vse tri tedne in zato neprimerljive z italijanskim Girom in francoskim Tourom. Že v četrti etapi je vzpon na Sierro Nevado, ki je eden od šestih zaključkov v klanec, sledita še zelo zahtevna Covatilla in legendarno strmi Angliru. Edina posamična vožnja na čas (47 kilometrov) bo v deseti etapi in bo tudi za Brajkoviča ena od prelomnic dirke. "Vsi navijači vedo, da smo Tour zaznamovali le s padci," se poloma na Touru dobro zaveda šef ekipe RadioShack Johan Bruyneel. "Mesec pozneje se vsi spominjajo le zmagovalcev. Zato je čas, da v tretjem delu sezone tudi mi kaj naredimo," je o moči ekipe prepričan Belgijec. V Španiji, kjer se bo Vuelta po dolgem obdobju znova vrnila tudi v Baskijo, bodo zanimive tudi sprinterske etape (Cavendish, Hushovd, Farrar, Petacchi, Freire), le naših ne bo zraven.

Bo pa zato izredno zanimiva nedeljska klasika v Hamburgu, tudi iz niza ProToura. Vozijo jo Gorazd Štangelj, Kristijan Koren, Borut Božič in Grega Bole. Slednji je bil kar štirikrat med deseterico na Eneco Touru. "Čeprav nekaterih znanih sprinterjev ne bo, se hitri kolesarji vedno najdejo. Zagotovo bo tam Greipel, Boasson Hagen... Na vsaki dirki je težko zmagati ne glede na konkurenco. Upam, da bodo noge vrtele pedala kot na Eneco Touru. Trase sicer še ne poznam, tudi zaključka ne, vendar želim iztržiti čim več," je motiviran Bole. Posebno motiviran bo Borut Božič. V nizozemski ekipi Vacansoleil so ga pošteno nasmodili in ga postavili na kolesarski trg brez že obljubljene pogodbe za leto 2012. Pred Tourom so izsilili podpis predpogodbe, po Touru, kjer je bil nekajkrat med deseterico, pa je niso nadomestili s pogodbo. Božič ima namreč le sedem točk v ProTouru, te pa so pomembne za razvrščanje ekip. Zato je očitno postal za ekipo predrag. Nizozemski počitnikarji očitno hranijo denar za dodatne nakupe, da se bi obdržali med moštvi ProToura. Božič torej potrebuje odmeven dosežek, da vzbudi dodatno zanimanje. Nekaj ekip se je pred Tourom že zanimalo zanj.