Pahor je spomnil, da se finančni trgi bojijo možnosti nove recesije letos jeseni, še posebej v Evropi in ZDA. Zaradi te zaskrbljenosti, ki jo le še krepi strah pred zaostritvijo dolžniških težav v nekaterih članicah območja evra, je na borzah minule dni čutiti veliko negotovost, prihaja pa tudi do izjemnih nihanj tečajev. Kot pravi Pahor, utegne biti na podlagi zadnjega razvoja dogodkov morebitna nova recesija sicer krajša in manj globoka kot tista v letih 2008 in 2009, vendar pa bo zaustavila okrevanje gospodarstva.

Glavni znak zato sta umirjanje rasti nemškega gospodarstva in stagnacija francoske ekonomije v drugem četrtletju. To je po Pahorjevih besedah za Slovenijo še posebej pomembno in bo gotovo imelo učinek na slovensko gospodarstvo. Slovenska vlada se tega po njegovih besedah dobro zaveda in se na izzive, ki jih prinaša jesen, pripravlja. Vsi v vladi imajo zelo jasne naloge, povezane z odločnim in pravočasnim ukrepanjem za krepitev konkurenčnosti slovenskega izvoznega sektorja in spodbujanje podjetij, še posebej malih in srednjih, k zaposlovanju. To bosta po besedah predsednika vlade tudi glavni žarišči ukrepanja vlade.

S skoraj 520 milijoni evrov do več kot 20.000 zaposlitev.

Drugače kot leta 2008, ko je kriza Slovenijo ujela nepripravljeno, je vlada tokrat po Pahorjevih zagotovilih pripravljena na odločen in učinkovit odziv. Pahor je danes uradno podprl tudi razmišljanja nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja s torkovega srečanja v Parizu. Ta gredo po njegovih besedah v smer, o kateri razmišlja tudi Slovenija. Kot pravi predsednik vlade, bo prihodnost zaznamovalo bistveno bolj okrepljeno sodelovanje članic območja evra, saj je sedanja institucionalna struktura evrskega območja nezadostna za tako gospodarsko upravljanje v območju skupne valute, ki bi evro obdržalo kot stabilno in verodostojno valuto.

Pahor je znova ponovil, da mora Slovenija storiti vse tiste korake, s katerimi se ohranja v t.i. francosko-nemškem klubu držav. Slovenija je po njegovih zagotovilih še vedno v njem in cena zadolževanja Slovenije se je po padcu pokojninske reforme na referendumu zvišala manj od pričakovanj. V tej luči je ključno, da DZ sprejme rebalans in nekatere druge ukrepe. Pahor je napovedal, da bo vlada prihodnji četrtek nadaljevala razpravo o spremembah proračuna za leto 2012 in o proračunu za leto 2013, 2. septembra pa se sestane ekonomsko-socialni svet, na katerem naj bi skušali doseči napredek glede zdravstvene, delovnopravne in pokojninske reforme.