Morda ste ravno razmišljali, kaj slastnega pripraviti za kosilo, ko vam je na betico treščila sladka in sočna figa. Poberite jo, jih natrgajte še nekaj zrelih in brž v kuhinjo z njimi! Seveda vas ne napeljujem, da bi fige tam na skrivaj zobali sveže – to lahko konec koncev počnete pod drevesom, če vam je lastnik fige količkaj naklonjen. S figami ali smokvami, kot jim tudi pravimo, lahko namreč pripravimo prav slastne jedi; ne samo sladke, ampak tudi tiste ta prave – slane, zelenjavne ali celo mesne. Da bo vegetarijanec sit in mesojedka vesela. Sladkastega okusa se nikar ne ustrašite; v takšni rižoti po receptu, ki vam lahko služi tudi zgolj za orientacijo, se okus fig imenitno poveže z zelenjavnim in mesnim, riž pa prispeva čudovito kremasto mehkobo. Meso lahko seveda tudi izpustite ali ga zamenjate k kakšnim drugim. Nikar tudi ne skrbite, ali se bo vse dobro skuhalo, če boste dodali vse sestavine hkrati in ponev šele nato pristavili. To je le nov način priprave hrane, ki se izjemno obnese, privarčuje pa tudi nekaj časa, zlasti počitniškega.

Poletna rižota s figami

Potrebujemo eno veliko čebulo, eno rdečo in eno zeleno papriko, en velik (rumen) korenček, eno bučko, tri paradižnike, štiri sveže fige, strok česna, 400 g piščančjega fileja, skodelico riža, morsko sol, olivno olje, 1 dl črnega vina, zdrobljen čili, tri sveže vršičke rožmarina, lovorjev list, nekaj listkov sivke, če jo imate pri roki.

Vzamemo največjo ponev pri hiši, izredno dobro se obnese tudi kitajska električna ponev, ki jih za malo debelejši drobiž ponujajo vse večje veleblagovnice. V hladno ponev brizgnemo večji kanec olivnega olja, dodamo na večje koščke narezano čebulo, na trakove narezano papriko, na kolobarčke narezan korenček, na kocke narezano bučko, narezan paradižnik, nasekljan česen in poljubno narezane fige. Meso operemo in prečno na vlakna narežemo na tanke in dolge trakove. Dodamo jih v ponev, kamor dodamo tudi zelišča in lovorjev list ter čili. Sol in vino ter riž prihranimo za pozneje. Vse skupaj enakomerno premešamo z leseno lopatico, pokrijemo in šele zdaj pristavimo oziroma vključimo električno ponev. Med občasnim mešanjem počasi pražimo kakšnih 15 minut, nato dodamo riž, pomešamo in še malo pražimo. Zalijemo z dvema skodelicama vode, premešamo in pustimo vreti deset minut, občasno pomešamo, da se riž ne prime dna. ko je riž že skoraj kuhan (tekočina že skoraj povre), dodamo še vino in sol po okusu ter še zadnjič premešamo. Ko zavre, ponev odstavimo oziroma izklopimo in pustimo še nekaj minut pokrito. Postrežemo kot samostojno jed, s kozarcem vina in solato.