Dobiček iz poslovanja je znašal 90,8 milijona evrov, potem ko je v prvem polletju lani banka vknjižila 454,2 milijona evrov izgube. Rezervacije za slaba posojila so znašala 134,9 milijona evrov, je banka objavila na spletni strani.

"Naredili smo pomemben korak naprej k našemu cilju, minimirati v preteklosti nastalo škodo za davkoplačevalce," je rezultate komentiral izvršni direktor banke Gottwald Kranebitter. "Prvič od leta 2007 banka izkazuje dobiček. To je viden življenjski znak Hypo Alpe Adria in dokazuje, da banka lahko doseže zastavljene cilje," je dejal.

Kot pomembne dejavnike pozitivnega poslovnega obdobja banka izpostavlja zmanjšanje rezervacij za slaba posojila - ta so v prvem polletju lani znašala 667,1 milijona evrov - ter izboljšanje poslovanja s strankami na trgih jugovzhodne Evrope. A kljub pozitivnim dosežkom prvega polletja se bo banka tudi v prihodnjih mesecih spopadala z velikimi izzivi, opozarja vodstvo.

Bančna skupina s sedežem v Celovcu je zaradi številnih tveganih poslov na območju jugovzhodne Evrope padla v takšne težave, da so jo morali decembra 2009 popolnoma podržaviti, da bi jo tako rešili pred bankrotom. Hypo Group Alpe Adria ima okoli 320 poslovalnic v 12 državah, med drugim tudi v Sloveniji.