Za motociklisti v šibkejših razredih, ki niso nastopili na znamenitem dirkališču v Laguni Seci, je pravi poletni premor, saj so bili nazadnje na motorjih pred slabim mescem dni v Nemčiji. Elita pa je in bo naredila dva skoka iz ZDA v Evropo, saj je bila prejšnja dirka v Kaliforniji, naslednja pa bo v Indianapolisu.

Stoner je obdržal formo iz Lagune Sece in je vse bližje naslovu prvaka. Tokrat je sicer nekoliko slabše začel in bil po uvodnem krogu na tretjem mestu. Pred njim sta bila Dani Pedrosa in Jorge Lorenzo, toda s svetovnim prvakom je Stoner opravil v drugem krogu, nato pa mu je delo olajšal kar Pedrosa. Španec je naredil napako v četrtem krogu in zdrsnil v enem od zavojev ter končal dirko v pesku, na srečo pa se, za razliko od nekaj prejšnjih podobnih primerov, vsaj ni poškodoval. Stoner je tako brez boja prišel v vodstvo in ga brez težav obdržal do konca dirke.

Za njegovim hrbtom se je razplamtel boj za preostali mesti na stopničkah. Lorenzo ni zdržal napadov Andree Doviziosa, naslednji, ki je ujel in tudi prehitel Lorenza, pa je bil Marco Simoncelli. Takšen vrstni red je ostal do cilja, tako da si je Simoncelli prvič v elitnem razredu privozil stopničke, Lorenzo pa je po treh zaporednih uspešnih dirkah (zmaga in dve drugi mesti) ostal brez njih. V boju za skupno zmago je Lorenzo vseeno še vedno najtesnejši zasledovalec Stonerja, čeprav je zdaj med njima že 32 točk razlike. Z današnjim drugim mestom pa se je Dovizioso nekoliko približal svetovnemu prvaku (186-163). Peti je bil Ben Spies, šesti pa Valentino Rossi.

"To je zelo pomembna zmaga, predvsem zaradi novih točk, ki pomenijo večjo prednost v boju za naslov prvaka. Začetek dirkaškega vikenda ni bil najboljši, toda za dirko smo našli prave nastavitve. Ko je Dani padel, mi je šlo vse bolje in bolje, do konca dirke pa nato nisem imel nobenih težav," je pot do zmage, šeste v sezoni, opisal Stoner.

Cortese zmagal v kategoriji do 125 ccm

Nemec Sandro Cortese (Aprilia) je zmagovalec velike nagrade Češke za svetovno prvenstvo v motociklizmu v kategoriji do 125 ccm. Cortese je vpisal svoj prvenec, potem ko je vodilni v skupnem seštevku prvenstva Španec Nicolas Terol (Aprilia) odstopil zaradi težav z motorjem.

Drugo mesto je osvojil voznik Derbija Francoz Johann Zarco, ki za vodilnim Terolom na drugem mestu v skupnem seštevku zaostaja le še 12 točk. Tretji na dirki je bil Španec Alberto Moncayo (Aprilia).

Iannone najhitrejši v razredu moto2

Na dirki svetovnega motociklističnega prvenstva v Brnu je v razredu moto2 slavil Italijan Andrea Iannone. Na dirki za VN Češke je drugo mesto osvojil Španec Marc Marquez, tretji pa je bil Nemec Stefan Bradl, ki je po deseti dirki SP obdržal skupno vodstvo.