Breivik je pri rekonstrukciji svojega morilskega pohoda, v katerem je pobil 69 večinoma mladih ljudi, sodeloval vklenjen v lisice, z verigami okrog nog in privezan na nekakšno vrv, da nikakor ne bi mogel pobegniti. Pred očmi radovednežev so ga skrivali težko oboroženi policisti, okoli otoka je plulo šest policijskih čolnov, nad njim pa je krožil policijski helikopter, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Breivikov odvetnik Geir Lippestad je povedal, da se je uspel njegov klient v soboto spomniti številnih podrobnosti strelskega pohoda. Dva policista sta celotno rekonstrukcijo shranila na video posnetku, ki bo verjetno eden od dokazov na sojenju 32-letnemu desničarskemu skrajnežu.

Vse o Breivikovem morilskem pohodu si lahko preberete v temi NORVEŠKI MASAKER.

Policija je kasneje še razkrila, da Breivik pri tem sicer ni bil čustveno neprizadet, vendar pa ni pokazal "nobenega znaka obžalovanja" in je sodeloval s preiskovalci. Rekonstrukcijo zločina so začeli na kraju, kjer je 22. julija s čolnom zapustil kopno in se preoblečen v policista odpravil proti Utoyi.

Preiskovalci so osemurni obisk na otoku sicer označili kot zaslišanje, saj naj ne bi šlo za pravo rekonstrukcijo strelskega pohoda. So pa na njem pridobili pomembne nove informacije, je še povedal predstavnik policije v Oslu Pal-Fredrik Hjort Kraby.

Potrdil je še poročanje norveških medijev, da je policija med samimi napadi 22. julija prejela več Breivikovih telefonskih klicev, a ni povedal, kako so se nanje odzvali. Po pisanju norveškega dnevnika Aftenposten naj bi Breivik policistom večkrat ponudil, da se preda, in jih prosil, naj ga pokličejo nazaj, česar pa niso storili, piše francoska tiskovna agencija AFP.