To je najpomembnejša sprememba statuta, ki jo je včeraj v uradnem listu predlagal Holding Slovenske elektrarne (HSE), sicer 77,7-odstotni lastnik premogovnika. Holding je ob tem določil tudi pogoje za imenovanje članov uprave. Najmanj eden bo tako moral imeti izobrazbo ekonomske ali pravne smeri. Spomnimo, prav omenjeni strokovni izpit je bil največja ovira, ki jo je imel holding pri iskanju protikandidatov za Medveda na nedavnem razpisu za direktorja premogovnika.

HSE bo na skupščini sam odločal tudi o razširitvi nadzornega sveta z dosedanjih treh na šest članov, posledično pa bo s širitvijo uprave višji tudi prag višine poslov, pri katerem mora ta poročati nadzornikom. Če je Medved do zdaj potreboval soglasje nadzornega sveta za vse sklenjene pravne posle nad 335.000 evrov in najemanje kreditov nad 210.000 evrov, bi HSE omenjeno letvico zdaj dvignil na 500.000 evrov. Kljub temu bodo imeli nadzorniki zadnjo besedo pri odsvajanju in zastavljanju nepremičnin, kapitalskih naložbah v drugih pravnih osebah, ustanovitvah in likvidacijah odvisnih družb in investicijah, ki niso vključene v letni poslovni načrt premogovnika.

Holdingov predlog je sicer logična posledica bolj ali manj tihega nezadovoljstva z Medvedovim dosedanjim vodenjem premogovnika. Kot smo že poročali, so na HSE nezadovoljni predvsem s povečevanjem zadolženosti podjetij iz skupine, ki se ne ukvarjajo z osnovno dejavnostjo, ampak s turizmom, nepremičninami itd. Medved je večkrat poudaril, da se za finančno sliko Skupine Premogovnik Velenje ne boji in da je ta v investicijskem ciklu. Po neuradnih informacijah sicer ni izključeno, da bodo širitvi uprave in nadzornega sveta v prihodnjih dneh nasprotovali v sindikatu, kjer Medveda zagovarjajo. To naj bi utemeljili z nepotrebno rastjo stroškov poslovanja družbe.

primoz.cirman@dnevnik.si