Matic Osovnikar (Mass) je po ogorčenem boju zmagal na 100 m z 10,30 in za pet stotink zaostal za normo (10,25) za nastop na svetovnem prvenstvu v Daeguju v Južni Koreji (od 27. avgusta do 4. septembra). Drugi je bil Gregor Kokalovič (Krka, 10,32), tretji pa je bil Jan Žumer (Mass, 10,46). Med atletinjami je prav tako tesen obračun dobila branilka naslova Sabina Veit (Štajerska, 11,65) pred Kristino Žumer (Mass, 11,66).

Normo za SP ima že Marina Tomič (Kladivar), ki je prepričljivo slavila na 100 m ovire (13,36). Američan Brent LaRue, nedavno je dobil slovensko državljanstvo, je na 400 m osvojil svoj prvi slovenski naslov (47,42), Miran Vodovnik (Almont) pa je bil po pričakovanju prvi v suvanju krogle, vendar ni presegel 19 m (18,52 m).

Osovnikar je osvojil svoj šestindvajseti državni naslov, Helena Javornik pa štiridesetega po slavju na 5000 m (18:14,81); oba sta rekorderja med atleti in atletinjami.

Prvo ime prvega dne DP na novem atletskem stadionu, edinem v Sloveniji z modro stezo, je bila Šestakova. V prvih treh serijah je imela nekaj težav in je prestopila, nato pa je s 14,15 in 14,18 m potrdila, da je pred SP v dobri formi. Prestopila je še v zadnjem, šestem poskusu. Druga je bila nekdanja slovenska rekorderka Anja Valant Velepec (Kladivar, 13,54 m).

Snežana Rodič, ki je lani naslov osvojila s 14,23 m, je zaradi bolezni dan pred DP nastop odpovedala; lani Šestakova zaradi poškodbe ni tekmovala. "Lani sem se vračala po operaciji in mi ni šlo, zato je bilo psihično težko tekmovati. Sedaj pa že stalno skačem pred 14 metrov, čeprav sodim, da bom najboljše rezultate dosegala v prihodnji sezoni. Tudi letos na SP pa bom skušala iztržiti največ, kar bo mogoče," je napovedala Šestakova.

Slovenska rekorderka še ima vedno težave s hrbtom in občasno kar hude bolečine. "Odvisno je od dneva, včasih je slabše, včasih boljše. Če ne bi bilo Rastka Stoka, potem sploh ne bi več tekmovala. Zaradi težav s hrbtom sem morala spremeniti običajni zalet, ki sem ga imela 10, 15 let. Zato imam težave s prestopi. Moj najdaljši skok danes je bil skoraj kaskaderski, saj sem namesto na noge pristala skorajda na glavo. Veseli me, da sem kljub slabemu skakanju presegla 14 m, saj vem, da imam 20 do 30 cm rezerve. Poleg tega skačem sproščeno, ker sem najpomembnejše cilje letos že dosegla," je dodala Šestakova.

Med atleti je bil državni rekorder Kranjc dobro na poti, da bi kot prvi v slovenski atletski zgodovini presegel 80 m. "Vesel sem, da smo se po mladinskih letih ponovno vrnili v Koper, kjer so polne tribune in lepo vreme poskrbele za izjemno kuliso. Sam sem v vse boljši formi, manjka pa mi je še nekaj tehničnih podobnosti. Prehitro in na silo mečem, mislim pa, da bo do SP že vse tako, kot je potrebno," je pojasnil Kranjc.

Osovnikar je že v kvalifikacijah tekel 10,30, le pet stotink pod normo za SP in najhitreje izmed slovenskih sprinterjev v sezoni, le osem stotink počasnejši pa je bil v drugi skupini Žumer. V finalu je Osovnikar ubranil lanski naslov, le dve stotinki pa je zaostal Kokalovič. "Danes sta bila oba teka zelo različna. V prvem sem podzavestno, brez konkurence, pustil nekaj rezerve in mi je kar žal, ker sem se zlahka približal normi, saj bi jo mogoče lahko celo dosegel že v kvalifikacijah. V finalu pa sem tekel preveč na silo po slabem startu. Po 30 m pa me je začelo boleti v stegenski mišici in sem se celo vprašal, če bom prišel do cilja. Nadaljeval sem, vendar močno upam, da ne gre za hujšo poškodbo, ker vem, da bi lahko normo za SP dosegel v nedeljo na 200 m," je pojasnil Osovnikar.

Po mesecu dni je bila znova na startu Tomičeva. "Imela sem tri tedne priprav in sem nastopila na prvi tekmi po mesecu dni. Do SP načrtujem še dve tekmi, potem pa računam, da bom prišla v pravo formo. Na pripravah sem največ pozornosti posvetila sestopu z ovire. To je glavni člen v rezultatu, saj je potrebno priti s težiščem precej pod sabo in potem pride tudi hitrost in vse ostalo. Na treningih mi gre ta prvina in tudi start odlično od nog, sedaj potrebujem še spontanost na tekmi, da bo vse skupaj še boljše," je menila Tomičeva. Njena doslej največja slovenska tekmica, Koprčanka Radmila Vukmirovič, je že končala športno pot in si je tekmo na domačem stadionu le ogledala.

Po petkovem neuspešnem štafetnem lovu na normo na diamantni ligi v Londonu so sprinterke prišle na DP. Veitova kljub naslovu ni bila zadovoljna z doseženim, saj ji je tek uspel le v zaključku, že start pa je bil zelo slab. V štafetah 4 X 100 m so bile najboljše atletinje (50,21) in atleti Massa (42,97).

V skoku s palico in ženskem teku na 400 m sta zmagala Hrvata Ivan Horvat (5,40 m) in Anita Banović (53,85). Naslova državnega prvaka sta osvojila drugouvrščena Liona Rebernik (54,85) in Andrej Poljanec (Krka, 5,25 m); slednji je bil mesto pred Robertom Rennerjem (Kladivar, 5,20), mlajšim mladinskim svetovnim prvakom, slovenski rekorder in branilec naslova Jure Rovan (Brežice, 5,10 m) je bil šele četrti. Ana Sušec (Kronos) je z 61,40 m ubranila naslov v metu kladiva, slovenska rekorderka in mladinska evropska prvakinja Barbara Špiler pa ni nastopila.

Med atleti je bil na visokih ovirah najboljši slovenski rekorder Damjan Zlatnar (14,73). Na 1500 m je mlajši mladinec Tomaž Rozmarič (Panvita, 3:52,66) presenetil člansko konkurenco in osvojil naslov, med atletinjami pa je na tej razdalji Maruša Mišmaš (Špela, 4:39,71) naslov odvzela Maji Mohorovič (Krka). Maruša Černjul je naslov osvojila v skoku v višino (1,77 m), lansko zmago sta ubranila člana Kronosa Lenart Gerkman v daljini (7,33 m) in Tamara Stojkovič v metu diska (43,10), na 5000 m pa je bil prvi Peter Kastelic (Domžale, 15:09,70).