Če sta Šircelj in Centa-Debeljakova še v sredo zatrjevala, da je šlo pri sporočilu z datoteko, katere lastnosti so razkrivale, da jo je v ponedeljek ustvaril Šircelj, za ponaredek oziroma "netočne informacije", je Šircelj včeraj priznal, da je Centa-Debeljakova Dursov dokument odprla in shranila na njegovem računalniku. "V lastnostih dokumenta je moje ime zavedeno zato, ker je moja partnerka odprla dokument Dursa na mojem osebnem računalniku in ker je bil dokument samo za branje, je celotno vsebino skopirala v nov dokument, uredila in ponovno shranila," je na spletni strani SDS pojasnil Šircelj.

Enako zgodbo, a z razlikami v podrobnostih, so včeraj razložili na Dursu. Pojasnili so, da "je generalna direktorica dokument odprla na prvem razpoložljivem prenosnem računalniku". "Pripravljeno sporočilo za javnost smo generalni direktorici posredovali zunaj delovnega časa na neslužbeni elektronski naslov. Pri tem "nihče ni kršil sicer zelo strogih pravil o ravnanju z dokumenti in podatki, ki jih mora Durs varovati," so dodali na Dursu in poudarili, da ne Centa-Debeljakova ne Šircelj v ponedeljek dopoldne "nista ustvarjala nikakršnega dokumenta na katerem koli računalniku". Povzeto: na Dursu torej predpisi varovanja dokumentov in podatkov ne prepovedujejo njihovega pregledovanja in spreminjanja na nepooblaščenih računalnikih.

Četudi so na Dursu poudarili, da v dokumentu ni podatkov, ki bi jih zakonodaja opredeljevala kot davčno tajnost ali celo zaupen dokument, je lahko sporno že samo dejstvo, da direktorica Dursa do dokumentov dostopa prek računalnika svojega partnerja. Že včeraj smo poročali, da ta nastopa v več vlogah, kjer bi mu lahko podatki z Dursa prinašali določene prednosti. Šircelj je sicer včeraj poudaril, da "nima nikakršnega vpliva na delo Dursa in dostopa do njihovega informacijskega sistema ali do njihovih podatkov".

Še vedno ostaja neznanka, kdaj je njegov računalnik uporabila Centa-Debeljakova. Iz lastnosti je namreč razbrati, da je bil dokument ustvarjen v ponedeljek dopoldne, ko je bil Šircelj po lastnih navedbah na poti v zavetišče pod Špičkom "čez Vršič z avstrijske strani". Na Dursu to pojasnjujejo z utemeljitvijo, da je dokument v ponedeljek shranila uslužbenka službe za odnose z javnostmi. Ta je s tem, ko je shranila dokument, glede na pojasnila Dursa, zdaj očitno "ohranila avtomatsko določene lastnosti dokumenta".

primoz.cirman@dnevnik.si

katja.svensek@dnevnik.si