Komentiranju neljubih pripetljajev so se glavni akterji skušali izogniti, češ, da si to ne zasluži pozornosti. "Vsak ima svoje mnenje in vsak drugače doživlja določene situacije, a te stvari kaj veliko skupnega s plavanjem nimajo," je bila kratka Anja. Podobne besede je dodal Peter Mankoč: "Če bi vas novinarje o samem plavanju toliko zanimalo, kot vas zanima kakšen zaplet ali slabe stvari, bi bili plavalci zelo veseli."

Na prvenstvu so se slovenski tekmovalci izkazali slabše od rezultatskih pričakovanj, a po mnenju selektorja je bilo njihovo plavanje na visoki ravni. "Z izjemo dveh spodrsljajev smo opravili odlične jutranje nastope. Slabše nam je šlo popoldne, vendar ostajamo v stiku s svetovnim vrhom," je dejal Roni Pikec, ki je že opravil prvo analizo doseženih rezultatov. "Včasih smo govorili o menjavi generacij, a na tem svetovnem prvenstvu sem imel občutek, da je stara generacija ostala, k tej pa se je pridružila še nova. Gostota kvalitete med osmim in šestnajstim mestom je zdaj bistveno večja kot na prejšnjih prvenstvih," je nadaljeval Pikec, ki je podal še svoj pogled na težko pridobivanje norm za olimpijske igre: "Videli smo, da se je A-norma gibala nekje med 12. in 16. mestom, v posameznih disciplinah pa je normo doseglo le deset najboljših na svetu. Normalno bi bilo, da tisti, ki pridejo med šestnajst, odplavajo tudi normo, a nekaterim to ni uspelo."

Do potrditve olimpijskega nastopa je prišla Sara Isaković, ki jo zdaj čaka odločitev, kako bo sestavila urnik do športnega praznika prihodnje leto v Londonu. "V Šanghaju sem bila še vedno daleč od svojega osebnega rekorda, a sem dokazala, da tisto, kar si zadam, tudi izpolnim. Do olimpijskih iger imam mirno vest," je bila Isakovićeva ponovno zgovorna, o nadaljnjih odločitvah pa je povedala: "Za pol leta grem zagotovo nazaj v Združene države, v roku enega meseca pa se bom odločila, kako bo potekal moj načrt dela. V ZDA se moram pogovoriti s svojo trenerko, kaj pomeni, če za pol leta prekinem študij, predvsem kar zadeva štipendijo in pravila NCAA. Vem, da imam doma trenerja Miho Potočnika, ki mi je vedno na razpolago in me podpira pri vseh odločitvah. Sem samozavestna, ker sem na pravi poti."

Optimističnega razpoloženja je vedno tudi Peter Mankoč, ki je ponovno namignil, da se njegova kariera počasi izteka: "Naslednje svetovno prvenstvo v Barceloni ima zelo lepo reklamo, ampak trenutno ni v mojih planih. V načrtu imam olimpijske igre in še zimsko sezono leta 2012, potem pa je vse odvisno od številnih dejavnikov. Predvsem od tega, ali bom še imel veselje, kar je pri meni drugače najmanjši problem, a če ne bo veselja, potem ne bom plaval." Najvišjo slovensko uvrstitev je z osmim mestom dosegel Damir Dugonjič na 50 prsno, v isti disciplini pa je Matjaž Markič končal kot deseti: "To je moja druga najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih, a želel sem si uvrstitve v finale. Letos sem menjal tehniko, zato mi vsakič še ne uspe popolno plavanje."