Skupščina - Adria Airways je v 86-odstotni lasti državne Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP) - bo odločala o sklepu, da se osnovni kapital družbe zaradi kritja dela čiste izgube poslovnega leta 2010 po poenostavljenem postopku zmanjša za okoli 8,3 milijona evrov na 1,13 milijona evrov. Zaradi zmanjšanja osnovnega kapitala bi se pripadajoči nominalni znesek vsake delnice v osnovnem kapitalu znižal z 8,35 evra na en evro. Število delnic, na katere je razdeljen osnovni kapital, bi ostalo nespremenjeno.

Nato bi zmanjšan osnovni kapital povečali z novimi stvarnimi vložki v skupni višini 38.399.799 evrov. Povečanje bi izvedli z izdajo 38.399.799 novih delnic, tako da bi imela družba 39.527.723 navadnih delnic z glasovalno pravico. Vsaki delnici bi pripadal enak delež v osnovnem kapitalu in enak pripadajoči znesek, ki bi znašal en evro. Emisijska vrednost bi bila enaka pripadajočemu znesku, tako da bi skupna emisijska vrednost znašala 39.527.723 evrov.

Prednostno pravico obstoječih delničarjev bi izključili. Nova Ljubljanska banka (NLB) bi po predlogu konvertirala terjatev v višini 27,67 milijona evrov (in vpisala 27,67 milijona delnic), Unicredit Banka Slovenija v višini 2,5 milijona evrov, Hypo Alpe Adria Bank v višini 4,17 milijona evrov, Abanka Vipa v višini 3,36 milijona evrov, Gorenjska banka pa 700.771 evrov.

Rok za vplačilo novih delnic bi bil 30 dni od sprejema sklepa na skupščini. Povečanje osnovnega kapitala s stvarnimi vložki se bi štelo za uspešno, če bi bile vplačane vse novoizdane delnice.

Vodstvo Adrie Airways je konec junija bankam predstavilo načrt prestrukturiranja družbe (ki ga je upravni odbor medtem minuli petek spreje) in banke so načrt po besedah glavnega izvršnega direktorja Adrie Airways Klemna Boštjančiča sprejele pozitivno, po pregledu načrta pa da je pričakovati odločitev bank o konverziji terjatev.

Sočasno z zmanjšanjem osnovnega kapitala in ponovnim povečanjem s stvarnimi vložki bi osnovni kapital povečali z denarnimi vložki v skupni višini 50 milijonov evrov. Povečanje bi izvedli z izdajo 50 milijonov novih delnic, emisijska vrednost ene delnice bi bila en evro.

Prednostno pravico bi izključili, poziv za vpis in vplačilo novih delnic pa bi naslovili na "zaključen krog investitorjev oziroma vpisnikov, katerih število ne dosega 100". Poslovodstvo mora poziv tem vlagateljem poslati v treh dneh od sprejema sklepa, rok za vplačilo novih delnic pa bi bil 30 dni od sprejema sklepa na skupščini. Dokapitalizacija z denarnim vložkom bi bila uspešna, če bi bile vplačane vse novoizdane delnic.

Vlada se je 23. junija odločila za pomoč Adrii Airways pri prestrukturiranju, in sicer bi država zagotovila 49,5 milijona evrov - za kar potrebuje še soglasje Evropske komisije -, 500.000 evrov pa naj bi zagotovila družba PDP.