Kot prvi je uspel postaviti svetovni rekord (200 mešano), odkar so prepovedali uporabo visokotehnoloških kopalk. Za kako velik dosežek gre, priča dejstvo, da sta v Šanghaju le dva plavalca postavil nov rekord - poleg Lochteja še Kitajec Sun Yang na 1500 prosto, na prejšnjem prvenstvu v Rimu, ko so bile dovoljene še stare kopalke, pa je padlo kar 43 svetovnih rekordov.

"Zadnjih osem dni je bilo zelo napornih, a hkrati zelo zabavnih," se je smejalo Ryanu Lochteju, ki trdi, da ima še nekaj rezerv: "Lepo je, če osvojiš pet zlatih kolajn. Kljub temu nisem povsem vesel, saj vem, da bi lahko v določenih disciplinah plaval še hitreje." Zdaj ima na svetovnih prvenstvih dvanajst zlatih odličij, kar ga na večni lestvici uvršča zgolj za Phelpsom, ki ima neulovljivih 26 zlatih kolajn. V Šanghaju je Lochteju uspel preboj med elitno skupino plavalcev, ki so na enem svetovnem prvenstvu osvojili pet kolajn najžlahtnejšega leska. Pred tem je to uspelo Ianu Thorpu (2001), Grantu Hackettu (2005) in Phelpsu (2007).

V letih med 2003 in 2008 je bil Phelps nepremagljiv, saj je žel sadove trdega dela. Onkraj Atlantskega ocena so celo izračunali, da je v tem obdobju skupno v bazenu preživel kar pol leta več kot preostali konkurenti, saj v vodo ni skočil le na božični dan. Po izjemnih olimpijskih igrah v Pekingu se je Phelpsova vnema zmanjšala, vse pogosteje pa je svoje roke uporabljal za igranje golfa. Posledično se je pojavila priložnost za Lochteja, ki je svoj preboj na sam vrh napovedal na lanskih Panapacifiških igrah, ko se je okitil s šestimi zlatimi kolajnami.

Morda bi Lochte osvojil kakšno odličje več že v preteklosti, ko je imel precej nenavadnih nesreč, ki so se mu pripetile ravno pred največjimi tekmovanji. Tako bi se lahko letošnje svetovno prvenstvo zanj končalo, še preden se je dobro začelo, potem ko je junija padel s skuterjem in si poškodoval koleno. Vožnja s skuterjem mu ne gre ravno najbolje, saj je z njim padel tudi leta 2007, ko si je nalomil koščice v stopalu. Med bizarne poškodbe spada še zvit gleženj leta 2008, ko je v zadnjih dneh pred olimpijskimi igrami lovil svojega pobeglega psa, ter poškodba kolena zaradi plesanja break-danca, ko je moral leta 2009 celo na operacijo.