Prav dvoboj Lochte - Phelps je tudi napovedani boj za prvega plavalca olimpijskih iger v Londonu. Kot kaže, je Lochte dokončno stopil iz Phelpsove sence, a oba sta za olimpijske igre 2012 že napovedala veliko trdega dela in upata, da se jima bo trud poplačal. "Rad bi postal najboljši plavalec na svetu, kar še nisem, in tja si želim," pravi Lochte, ki ve, da posebej v ZDA štejejo le olimpijski naslovi.

Magnet za publiko je bil Lochte, ki je navdušen predvsem nad različnimi čevlji in ima z diamanti okrašene zobe, že o nekdaj. Nikoli ni skrival, da kot "dodatno prehrano" rad poje tudi kakšen hamburger in tudi zato je bil vedno blizu navijačem. Seveda štejejo predvsem dosežki v vodi in prav Lochte je bil prvi, ki je v Šanghaju zrušil svetovni plavalni rekord odkar so plavalci visokotehnološke kopalke vnovič zamenjali s tekstilnimi.

Lochte in Phelps sta bila tudi garanta, da so ZDA s 16 zlatimi medaljami, skupno pa sedemnajstimi, ostale najuspešnejša država 14. plavalnega svetovnega prvenstva. A na koncu je bilo tesno. Kitajci so s 15 zlatimi medaljami doma krepko presegli izkupiček enajstih naslovov s prejšnjega prvenstva v Rimu. Čeprav so jih plavalci v bazenu osvojili le pet, Sun Yang je ob Lochteju dosegel edini svetovni rekord, pa so gostitelji letošnjega prvenstva potrdili stalen napredek in napovedali predvsem boj za zlata odličja v različnih tehničnih disciplinah.

Poznavalci kitajskega športa trdijo, da je bila naloga 117 domačih športnikov, da že na letošnjem prvenstvu prehitijo ZDA in svojo nalogo s z desetimi zlatimi medaljami odlično opravili predvsem skakalci v vodo, bilo pa je tudi nekaj presenetljivih uspehov, kot denimo srebrna medalja ženske vaterpolske reprezentance. Pri tem so se okrepili tudi s slovitimi trenerskimi imeni in Sun Yanga je do svetovnega rekorda popeljal tudi avstralski trener Denis Cotterell, ki ga je pripravil za domače tekmovanje. Tako kot Američani v plavanju so pred Kitajci ostale tudi Rusinje v sinhronem plavanju, kjer so se morale Kitajke zadovoljiti s šestimi srebri.

Kitajska je v bazenu s petimi zlatimi medaljami, skupno pa kar 14 uvrstitvami na stopničke, dokončno našla nekdanjo plavalno moč. Že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so kitajski plavalci blesteli na mednarodni sceni, vendar so jih v tem obdobju več kot štiridesetkrat zalotili pri jemanju nedovoljenih poživil, ugled in tudi uspehe pa so si uničili med prvenstvom 1998 v avstralskem Perthu, kjer so doping dokazali sedmerici. Nova generacija plavalcev vsaj zaenkrat tovrstnih težav nima.

Običajno na koncu izstopajo le največji, a svoje želje in cilje ima na prvenstvu prav vsakdo in nasmejani so se s tekmovanja vračali številni tekmovalci, tudi taki, ki so pogosto na pripravah in tekmovanjih v Sloveniji, kot Belorusinja Aleksandra Herasimenja, pa Švedinja Therese Alshammar, Danki Lotte Friis in Rikke Pedersen ter številni drugi.