"Dogovorili smo se, da si bomo skupaj prizadevali, da bi se kar najhitreje nadaljevala šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu," je po poročanju južnokorejskih medijev dejal novi vodja severnokorejskih pogajalcev Ri Yong Ho. Tudi njegov južnokorejski kolega je potrdil, da so se dogovorili, da si bodo prizadevali za nadaljevanje pogajalskega procesa. Decembra 2008 je Severna Koreja namreč odstopila od šeststranskih pogajanj o končanju svojega jedrskega programa, v katerih so poleg obeh Korej sodelovale tudi ZDA, Rusija, Kitajska in Japonska.

Odtlej je Severna Koreja zavračala vsakršne dvostranske pogovore z južno sosedo o svojem programu jedrskega orožja, saj naj bi to predstavljajo sredstvo za preprečevanje napada s strani ZDA. Medtem pa je Kitajska, tesna zaveznica Pjongjanga, spodbujala ponoven začetek pogajanj med Korejama, ki bi predstavljala pogoj za obnovitev pogovorov med vsemi šestimi državami.

ZDA in Južna Koreja od Pjongjanga sicer zahtevata, da pokaže pripravljenost za končanje svojega jedrskega programa, preden se lahko pogajanja obnovijo, poroča ameriška tiskovna agencija AP. V zadnjem letu so bili odnosi med Korejama zelo napeti. Jug zahteva opravičilo Pjongjanga za dva incidenta leta 2010, ko je Severna Koreja marca torpedirala eno od njihovih bojnih ladij, novembra pa bombardirala enega od južnokorejskih otokov. Pjongjang je doslej opravičila zavračal.

Pogovori med odposlancema Severne in Južne Koreje naj bi sicer odprli pot za srečanje med južnokorejskim zunanjim ministrom Kimom Sung-Hwanom in njegovim severnokorejskim kolegom Pakom Ui-Chunom, katerega datum, kot so sporočili v Seulu, še ni določen. Današnji pogovori so potekali na pobudo Seula. Južna in Severna Koreja sta teoretično še vedno v vojni, saj se je njun triletni konflikt leta 1953 končal le s premirjem, ne pa s podpisom mirovnega sporazuma. V Južni Koreji je sicer prisotnih 28.500 ameriških vojakov, kar Pjongjang označuje kot glavni razlog za njihov jedrski program.