Po pojasnilih predsednika Sindikata prometa in zvez Viator & Vektor Marka Vučka so se z vodstvom dogovorili, da jim do petka izplača preostanek majskih plač in celotne junijske plače. "Če se to ne bo zgodilo, bo sindikat sprejel ustrezne ukrepe, hkrati pa bo po napovedih določene poteze potegnilo tudi vodstvo," razlaga Vučko. Po njegovih besedah sta Zdenko Pavček (največji lastnik Viatorja & Vektorja) in Bojan Novak, direktor podjetja Viator & Vektor Logistika, zaposlenim poskušala pojasniti, zakaj je prišlo do finančnih težav, "vendar so bila njuna pojasnila nezadostna".

Na vprašanje, ali ima Viator & Vektor do zaposlenih poravnane vse prispevke iz naslova plač, Vučko odgovarja, da natančen podatek o tem ne obstaja, pri čemer pa ne izključuje možnosti, da del prispevkov v preteklosti ni bil poravnan. Po drugi strani v družbi zagotavljajo, da imajo delavci za vse plače, ki so bile izplačane, poravnane prispevke. Na vprašanje, ali so podjetja Skupina Viator & Vektor, Viator & Vektor Logistika in Viator & Vektor Storitve insolventna, v družbi včeraj niso odgovorili.

Pogajanja z bankami potekajo že nekaj mesecev. Koliko znašajo celotne obveznosti družbe, ni znano, po zadnjih javno dostopnih podatkih pa so konsolidirane obveznosti konec leta 2009 znašale okoli 200 milijonov evrov. Poleg reprogramiranja obveznosti si Pavček želi tudi najem svežega posojila v višini osmih milijonov evrov.

sebastjan.morozov@dnevnik.si