Najhitrejši na kvalifikacijah Casey Stoner velja za enega od večjih osmoljencev te dirke, saj je Avstralec vodstvo zapravil že na startu in je nato potreboval kar nekaj krogov, da se je prebudil, a na koncu to ni bilo dovolj za kaj več kot tretje mesto. A to še ne pomeni, da Stoner ni bil v vlogi favorita. Nasprotno, prvi trije dirkači so se tesno borili tako rekoč vsak krog in do konca, saj si nobeden od njih ni uspel privoziti dovolj prednosti pred zasledovalcema. Šele v zadnjih nekaj krogih je Pedrosa le uspel pridobiti nekaj prednosti, pa še ta je šla na račun ostrega boja med Stonerjem in Lorenzom. "Ta zmaga je bila res neverjetna. Že na drugi dirki po premoru mi je uspelo zmagati, nisem pričakoval, da bom zdržal do konca tako napete in intenzivne dirke. Proga mi je bila enostavno pisana na kožo," je povedal Dani Pedrosa. To je bila njegova druga dirka, potem ko je izpustil zadnje tri zaradi poškodbe in operacije na dirki na VN Francije sredi maja.

Za Lorenza se ta dirka ni začela najbolj obetavno, saj mu je pri speljevanju v formacijski krog ugasnil motocikel, a ga je uspel še zagnati in se je lahko nemoteno postavil na svoje startno mesto. A tudi Špancu je bilo po nekaj krogih jasno, da to pot ne bo imel lahkega dela. Bolj ko se je dirka bližala koncu, več je bilo dogajanja na stezi, prvi trije so se do zadnjega kroga borili za pozicije, Pedrosa je zadnjih nekaj krogov začel v vodstvu in se je malce odlepil od zasledovalcev. Ko je že vse kazalo, da bo Stoner zdržal napade Lorenza, se je zgodilo. Lorenzo je pol kroga pred koncem napravil manjšo napako in Stonerju dovolil, da se je odmaknil nekaj metrov, ta prednost pa je očitno preslepila Avstralca in zadnjega ovinka ni več skušal agresivno braniti. Takrat pa ga je presenetil in mu mojstrsko vzel mero, tako da Stonerju na ciljni ravnini ni več pomagala nekoliko močnejša honda in je le še z zmajevanjem glave obžaloval izgubljeno drugo mesto.

Zanimivost te dirke je bila namreč, da je v cilj pripeljalo vseh sedemnajst dirkačev, ki so dirko začeli. Z razpletom in devetim mestom ni mogel bil zadovoljen Valentino Rossi. Njegov ducati GP1.1 je namreč kronično prepočasen, tako da se Italijanu, ki je dirko začel s predzadnjega startnega mesta, ves vložen trud ni obrestoval bolje kot z devetim mestom. Pred njega se je uvrstil celo Hayden s "starejšim" Ducatijevim motociklom. Poleg tega se je Rossi v Nemčiji moral drugo dirko zapored znajti brez dolgoletnega inženirja Jeremyja Burgesa, ki naj bi se ekipi pridružil na naslednji dirki v Laguni Seci v ZDA, kjer dirkače že naslednji konec tedna čaka izredno zahtevna steza.