Prevzemna ponudba se nanaša na 6.139.567 delnic druge največje slovenske zavarovalnice, ki jih Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) še nima v lasti. NKBM za delnico ponuja 5,72 evra na delnico, kar Zavarovalnico vrednoti na 71,2 milijona evrov, lastniški delež drugega največjega lastnika, Pozavarovalnice Sava, pa na 32,6 milijona evrov.

Zavarovalnica Maribor je že zdaj del finančne skupine NKBM, največja lastnica pa se vse doslej o prodaji ni uspela dogovoriti z drugim največjim lastnikom, Pozavarovalnico Sava, ki ima v Zavarovalnici Maribor skoraj 46-odstotni delež. Največja lastnika se namreč nista mogla uskladiti o višini kupnine.

Ob napovedi objave za prevzemno ponudbo s strani NKBM 22. junija so iz Pozavarovalnice Sava sporočili, da prevzemne ponudbe NKBM ne bodo sprejeli. Ob tem so dodali, da se za zdaj sami za nasprotno ponudbo še niso odločili. Preostali delničarji mariborske zavarovalnice so sicer Perutnina Ptuj, Probanka ter ostali manjši lastniki.

Po pisanju medijev želijo v Pozavarovalnici Sava po neuradnih informacijah za delež v Zavarovalnici Maribor iztržiti med 70 in 80 milijoni evrov, ponudba NKBM pa je bistveno nižja.

Pozavarovalnica Sava je sicer tako kot NKBM sodelovala v nedavni, 12,8 milijona evrov visoki dokapitalizaciji Zavarovalnice Maribor. S tem ko je izkoristila predkupno pravico in sodelovala v prvem krogu dokapitalizacije, za kar je odštela 5,86 milijona evrov, je v zavarovalnici ohranila nespremenjen lastniški delež.