18.125evrov bo Slovenija plačala nesojenemu rešitelju Slovenskih železnic Hartmutu Mehdornu za stroške, ki jih je imel s prihodom in bivanjem v naši prezadolženi državi. Drag špas, ta trud nemškega strokovnjaka, čigar nasveta nato sploh niso upoštevali. Tako bo SŽ – ki so imele lani v lasti 316 vlečnih vozil, od tega 162 lokomotiv in 154 motornih vlakov, ter 355 potniških vagonov in 3211 tovornih vagonov – menda rešil strokovni nasvet A.T.Kearneyja.

56.911vpisnih mest je na voljo za vpis odraslih v šolskem letu 2011/2012 za programe poklicnega in srednješolskega izobraževanja ter posebne programe izobraževanja odraslih za pridobitev javnoveljavne listine. Tako sta v v sredo objavljenem razpisu zapisali šolsko ministrstvo in ministrstvo za delo. Največ vpisnih mest ponujajo poklicne in srednje šole, in sicer 25.072. Za jezike je razpisanih 18.365 mest, za programe usposabljanja in NPK je na voljo 6351 vpisnih mest, za računalniško pismenost za odrasle 4291, za osnovno šolo 2165, za spoznavanje slovenske zgodovine, kulture in ustavne ureditve pa je na voljo 667 mest.

266otrok se na svetu rodi vsako sekundo, je v četrtek sporočil statistični urad, medtem ko na drugi strani življenjske daljice prostor na Zemlji vsako sekundo naredi 108 ljudi. Zato demografi predvidevajo, da bo do leta 2100 zemljo tlačilo 10 milijard ljudi. Trenutno sicer živi na vsakem kvadratnem kilometru kopnega 51 ljudi. V povprečju, seveda.

6dni na teden se sme posteljnim aktivnostim s predstavnicami nasprotnega spola predajati italijanski premier Silvio Berlusconi. Sedmi dan pa mora vendarle počivati, mu je po poročanju italijanskega tabloida zabičal njegov osebni zdravnik. Dodal je še, da to ni slabo povprečje, še posebej ne za 74-letnika, ki je premagal raka prostate. Berlusconi je njegov nasvet zagotovo videl kot razodetje, saj je tudi Bog sedmi dan počival. Vzporednica se riše kar sama.

9,66-odstotna je uspešnost ovadb, ki s komisije za preprečevanje korupcije romajo v tožilsko-sodne mline, a je treba resnici na ljubo povedati, da je epilog bolj redek kot katastrofalno trčenje zares velikega meteorita z Zemljo. Le 0,22 odstotka ovadb konča kot pravnomočna sodba. Kot je v četrtek poslancem pojasnjeval protikorupcijski Goran Klemenčič, obstaja velik razkorak med zaznanim stanjem korupcije in dejanskim delom pristojnih organov (900 ovadb, samo 87 jih je doživelo sodni epilog in le dve pravnomočni obsodbi v minulem letu). Poslancem je tudi potožil, da je komisija eden najmanjših organov, ki se sooča s kadrovsko preobremenitvijo – prek 200 zadev na nadzornika ter 70-odstotno povečanje dela na vseh področjih. Da o pomanjkanju denarja sploh ne govorimo...