V več kot uro dolgem pogovoru z voditeljico Tanjo Gobec je Borut to idealnost demonstriral in zapakiral v preprost sistem: Slovenija je izjemno cenjena in priznana država med velikimi, ki sooblikuje svet z najnižjo stopnjo revščine in najmanjšim razkorakom med bogatimi in revnimi. Slovenija je tako rekoč raj, ki ga njeni prebivalci ne vidimo. Še več, prepričani smo, da nismo le izgnani iz raja, ampak že na vratih pekla. Skratka, da nas le še korak loči od popolne katastrofe. Lucidni komentator Miha Kovač je takoj po pogovoru v Odmevih opozoril ravno na ta več kot očiten razkorak: na eni strani šef vlade, ki verjame, da vodi izjemno uspešno podjetje, in na drugi strani zaposleni, ki udrihamo čez šefa in smo prepričani, da bo šla firma rakom žvižgat.

Torej, zakaj takšen razkorak v percepciji?

Prvi odgovor bi pač bil, da je šef slab komunikator. To ne bo držalo, saj je Borut eden najboljših govorcev v tej državi. Nenazadnje je to pokazal tudi v torek, ko bi naključni gledalec ali poslušalec z drugega planeta padel dol od navdušenja. Učna ura verbalnega in neverbalnega osvajanja. Zraven pa še varna stran radarja, priznanje, da mora voditelj imeti ego, in tisto, od česar beži vsak politik: stalno priznanje, da dela napake. Nikoli več ne boste na zemeljski obli srečali šefa vlade, ki bi v eni uri tolikokrat govoril o svojih napakah. In ne boste srečali nobenega političnega liderja, ki bi tako lepo govoril o svojem prvem tekmecu. Borut rad pohvalno govori o Janezu Janši. Vsi antijanšisti seveda takoj v jok in na vejo. Oziroma so še bolj prepričani, da si Borut od vedno želi le Janezove ljubezni. Ampak v torek je Borut rekel odločni NE tej virtualni navezavi. Še več, Janeza je označil kot glavnega krivca za slabo percepcijo te države med državljani in dodal, da bo opozicijski lider na koncu zajahal tigra, ki ga ne bo mogoče več obvladati.

Drugi dogovor bi bil povezan s prvo ljubeznijo: Borut je edini optimist v tej državi, kjer se vsi napajamo s pesimizmom in negativizmom že lep čas. Bolj ko nekaj prikazujemo grozno, bolj se nam zdi verjetno. Zato morajo biti tudi vse scenografije v oddajah na nacionalki tako pošastno neestetske. Tudi ta, na katero so posadili predsednika vlade, ni bila nič boljša. Abstrakcija s svetlobnimi telesi brez koncepta. Po principu, da pač nekaj je, ker mora biti. Tako kot mora biti na ekranih po misicah še izbor miss universe. Jutri pa mogoče še izbor najlepše v mestu, občini, krajevni četrti ali kmetiji. To slednje je že blizu, saj bo voditeljica ista. Lili Žagar je pred tednom dni vodila univerzalne misice, poleti pa bo na komercialki še resničnostni šov Kmetijo.

To, da je bila Lili lepša od vseh tekmovalk, pa ni nič novega. Ali pa le potrditev dejstva, da morajo misice izgledati slabše od večine državljank, da se potem lahko družno zgražamo nad izborom.

Tretji odgovor pa bi meril na izgubo kredibilnosti. Ena najljubših Borutovih besed v torek je bila legitimnost. Za njega je vse legitimno. Tudi to, da ga ne mara tri četrtine državljanov. Skratka, ko imamo šefa, kateremu nihče več ne verjame, obstajata le dve rešitvi: ali zamenjamo šefa ali pa zamenjamo ljudstvo. Tisto prvo je logično, in to je priznal tudi Borut z besedami, da razume, da smo po petnajstih letih siti enega politika. Tisto drugo pa je manj logično. Kako zamenjati državljane, s katerimi je nekaj hudo narobe. Nekje smo staknili virus, ki deluje na percepcijo. Ker zamenjava ne pride v poštev, je na voljo le še zdravljenje. Nekdo nam mora predpisati takšna zdravila, da bomo videli stvari v drugi luči. Ne gre za zdravila, ampak le preprosto za odločitev ter doslednost. Tako kot pri shujševalnih kurah. Trpimo zato, da smo na koncu presrečni z rezultatom. Najprej se bomo odpovedali vsem razvadam in pregrešnim željam. Po domače, začnemo stradati in zategujemo pasove. Saj vemo, da lahko preživimo le z vodo. Potem se odpovemo vsem dodatkom. Na primer socialnim transferjem. Na koncu, ko bomo videli pozitiven rezultat, pa bomo v tem začeli uživati. Vitki in zdravi bomo šele takrat razumeli pravi pomen besed, ki nam jih je v torek serviral predsednik vlade...