Več na koprski policijski upravi zaradi interesa preiskave niso povedali. Po poročanju Primorskih novic pa naj bi policisti opravili hišni preiskavi pri Rebercu tako na ilirskobistriškem kot ljubljanskem naslovu, zasegli pa naj bi tudi precej obremenilnih dokazov.

Reberca naj bi policisti pridržali, v četrtek pa privedli k preiskovalnemu sodniku z ovadbo za več kaznivih dejanj spolnega napada na otroka, mlajšega od 15 let. Kot so neuradno izvedeli na omenjenem časopisu, naj bi tožilstvo zoper Reberca predlagalo pripor, vendar naj bi ga preiskovalni sodnik izpustil na prostost. Za komentar je STA želela povprašati tudi Reberca, vendar ni bil dosegljiv.

MZZ lansko poletje odpoklical Reberca iz Španije

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je Reberca z mesta veleposlanika v Španiji odpoklicalo lani poleti, zaradi številnih kršitev zakona o zunanjih zadevah in različnih pravilnikov pa so ga oktobra odpustili. Prav tako je ministrstvo zoper Reberca podalo prijavo suma gospodarskih kaznivih dejanj.

Avgusta lani je tedanji uradni govorec MZZ Milan Balažic pojasnil, da so se na veleposlaništvu v Španiji že kmalu po prihodu Reberca v začetku leta 2007 začele pojavljati finančne nepravilnosti, na katere sta Reberca večkrat opozorila finančna in pravna služba MZZ. Ta opozorila so v Madrid prihajala že leta 2008, ko je bil zunanji minister še Dimitrij Rupel, lani in predlani pa jih je bilo skupno 12.

Nepravilnosti pri uporabi proračunskih sredstev

Kot primere ugotovljenih nepravilnosti je Balažic navedel nepravilnosti pri porabi proračunskih sredstev, visoko prekoračitev sredstev za reprezentanco, porabo proračunskih sredstev brez pravne podlage, nabavo osnovnih sredstev brez soglasja MZZ ali celo v nasprotju z izrecnim sklepom MZZ. Po poročanju današnjih Primorskih novic naj bi Reberc s proračunskimi sredstvi kupil 15 macol, 37 klešč, 25 kladiv, 25 posod za gorivo in nekaj tisoč litrov dizelskega goriva.

Reberc pa je avgusta lani menil, da "gre za gonjo proti veleposlanikom, ki razmišljajo s svojo glavo", vse obtožbe pa je tudi zanikal.