Prireditev so predstavili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Prav prvi nastop v svetovnem prvenstvu za ženske v Sloveniji bo največja novost, obetajo pa si tudi boljšo udeležbo na glavni dirki, preizkušnji svetovnega prvenstva MX3. Zaradi lanskega manjšega zanimanja je promotor dirk v SP letos ukinil startnine, tako da je bilo na večini letošnjih preizkušenj dirkačev več kot 40, približno takšno število udeležencev pa si obetajo tudi prireditelji iz AMD Orehova vas za konec tedna 16. in 17. julija.

"Prizorišče bo zagotovo pripravljeno, kot mora biti. Vsi si želimo še primerno vreme, tako da bi omogočili čim več gledalcem obisk na tekmi. Osnovna novost je SP deklet, pričakujemo udeležbo 25 do 30 tekmovalk. Treba je povedati, da so enako spretne in morda še bolj bojevite kot moški. Za vsakega gledalca bo ogled te tekme pravi izziv. Glavna dirka bo zelo zanimiva, Sašo Kragelj je na teh dirkah že stal na zmagovalnih stopničkah in upam, da bo s podporo gledalcev ta uspeh ponovil," je dejal predsednik društva Jožef Žunkovič.

Manjša novost je tudi v tekmovalnem sistemu: če bo prijavljenih manj kot 40 voznikov, bodo v soboto kvalifikacije izvedli v obliki dirke. Sodelovanje z ženskim SP so prireditelji dobili v paketu z novo triletno pogodbo (doslej so v spremljevalnih dirkah vozili dirkači šibkejših razredov v evropskem prvenstvu), prav danes pa so tudi sporočili, da so jim že določili datum dirke naslednje leto, ki bo na sporedu 15. julija.

AMD Orehova vas bo letošnjo dirko izpeljal z nekoliko manjšim proračunom (85.000 evrov) v primerjavi z lanskim (100.000), nekaj manj, približno 230, bo tudi vseh sodelavcev, ki skrbijo za nemoteno izvedbo. A obenem zagotavljajo, da bo kljub težjim časom vse tako, kot mora biti. Glavna dela na progi so že opravili, infrastruktura z vodnim zbiralnikom in namakalnim sistemom pa omogoča hitro pripravo terena.

Startnega seznama za dirko sicer še ni, nastopilo naj bi okrog 40 dirkačev, med njimi bo šesterica Slovencev: Sašo Kragelj, Theo Urbas, Toni Mulec, Erik Slavec, Deni Ušaj in Dejan Zver. Pri motokrosistkah pa Slovenija še ne bo imela svoje predstavnice. Med domačimi dirkači bo najvišje meril Kragelj, letos udeleženec treh dirk tega prvenstva, ki je zdaj na skupno sedmem mestu.

Prireditelji so razkrili tudi nekaj načrtov za prihodnost: v kratkoročnih še ne predvidevajo selitve iz urejenega prostora za motokros, ki pa ga vse bolj obkrožajo nove hiše, dolgoročno pa so že razmišljali o morebitni selitvi na drugo lokacijo. Ta bi bila potrebna tudi za to, da bi Slovenija v prihodnosti morda lahko gostila tudi dirke elitnih razredov MX1 in MX2, ki pa predstavljajo nekajkrat večji finančni zalogaj, predvsem pa so logistično toliko zahtevnejše, da jih ne bi mogli gostiti na dirkališču pod obronki Pohorja.

Vsi ljubitelji motokrosa si bodo lahko dogajanje v Orehovi vasi ogledali za sedem evrov, če bodo kupili vstopnice v predprodaji, ter za deset na dan dirke, veljale pa bodo za oba dni, tako za sobotne kvalifikacije kot nedeljsko dirko. Mladina do 12. leta bo imela prost vstop.