Skupaj bo na startu pet slovenskih posadk. Ob Čopu in Špiku bodo nastopili še Rajko Hrvat v lahkem skifu, Jure Cvet in Matevž Malešič v lahkem dvojnem dvojcu, Rok Kolander, Tomaž Pirih, Urban Ulčar in Janez Jurše v četvercu brez krmarja ter Žiga Pirih, Gašper Fistravec, Jan Špik in Matej Rojec v dvojnem četvercu.

"Uvodna tekma svetovnega pokala v Münchnu za veslače ni pomenila zapleta, ampak razplet. Le nekaj dni po tekmi na Bavarskem smo vnovič sestavili posadko Čop/Špik, v dvojnem četvercu je Fistravec zamenjal Aleša Zupana, ki bo nastopil na svetovnem prvenstvu mlajših članov, vesel pa sem tudi, da smo oblikovali četverec brez krmarja, kjer sta ob najizkušenejših Kolandru in Pirihu dobila priložnost še Ulčar in Jurše. Pri lahkih veslačih so posadke ostale nespremenjene," je sestavo ekip razložil slovenski selektor Miloš Janša.

Pri ciljih za Luzern je bil selektor Janša še precej zadržan: "Luzern bo pokazatelj, kaj lahko pričakujemo. Pri Čopu in Špiku si želim izid, ki bi nakazovalo medaljo za svetovno prvenstvo na Bledu. Manjka jima še kakšna tekma, a sta posamezno dokazovala, da je moč priti zelo visoko. Pri ostalih posadkah je glavni cilj uvrstitev na mesta, ki bi kazala, da si posadke na Bledu lahko zagotovijo olimpijsko normo za London. Morda je cilj na prvi pogled skromen, a ta naloga nikakor ni lahka. Premik iz finala A v C je v veliki gostoti izidov zelo majhen."

Manj optimistični so veslači, ki tarnajo predvsem nad dejstvom, da še niso dovolj uveslani, čeprav je skupni imenovalec dejstvo, da so se razmere v čolnih glede na povprečen uvod sezone zelo popravile. Enako razmišljata Čop in Špik, ki prav tako čakata prvi skupen nastop po olimpijskih igrah 2008 v Pekingu. "Moja naloga je, da čim boljše sledim štrokerju. Sicer pa bo Luzern pokazal vse, saj je to prva tekma po toliko letih. A jasno je, da v čoln nisva sedla zato, da ne bi naredila nič, ali pa da bi se zadovoljila s povprečnim izidom," je dejal Špik, ki je nedavno nastopil na zanimivi sprinterski tekmi v St. Peterburgu, kjer je zasedel tretje mesto in za samo tekmo pravi: "To je tisto pravo, prava tekma, o kakršnih bi morala razmišljati Fisa. Seveda je veliko vprašanj odprtih, kje, kdaj in kako to izvesti, a gre za zelo zanimivo tekmo."

Tudi Čop poudarja, da sta se z Luko dobro ujela v čolnu, a zadeva še ni optimalna: "Ni slabo. Na treningih je skladnost že dobra, nekaj slabša je pri tekmovalni hitrosti. Upam, da je to posledica težkih treningov in da bo to v Luzernu, zdaj se bomo malce spočili, vendarle boljše. Dokazala sva, da sva vsak zase dobro pripravljena, zdaj morava to pokazati še skupaj."

Tako pri dvojnem četvercu kot pri četvercu brez krmarja veslači poudarjajo, da so na treningih opravili veliko, usklajenost pa vendarle še ni prava. "Veliko je še moč popraviti. Pozna se, da je bila posadka sestavljena šle po Münchnu. Manjka nam kilometrina," med drugim pravi Kolander, že 11 let zapored starosta slovenskega četverca brez krmarja. Boljšo pripravljenost pa obljubljajo tudi lahki veslači.

Sicer pa so na novinarski konferenci predstavili tudi kandidate za mladinsko svetovno prvenstvo in svetovno prvenstvo mlajših članov. Jan Kanduč in Jernej Markovc, ki sta konec tedna v Kruszwici na Poljskem osvojila naslov mladinskih evropskih prvakov, pa sta ob tej priliki prejela tudi priložnostno darilo iz rok predsednika Veslaške zveze Slovenije Denisa Žveglja.