Po poročanju Guardiana je Googlov izvršni direktor Eric Schmidt na množični prireditvi Big Tent, ki jo je konec maja gostil prav Google, izrazil upanje, da Francija ali katera druga država ne bo sprejela nespametnih zakonov, ki bi Googlu preprečevali nemoteno delovanje v teh državah.

V Franciji trenutno velja praksa, da se uporabniku nelegalno prenesenih datotek najprej izdajo tri uradna opozorila, nato pa sledi kazenska ovadba ter potencialna blokada dostopa do spleta.

Britanska vlada pa je v nedavnih pogovorih z lastniki avtorskih pravic v glasbeni industriji in ponudniki internetnih storitev glede novega prostovoljnega kodeksa spletne etike omenila možnost blokiranja spletnih strani za nelegalno prenašanje datotek, kot je Pirate Bay.

Schmidt je v zvezi s tem opozoril, da bi lahko britanska vlada v primeru, da sprejme določene "čudne" zakone, postavila "katastrofalen precedens“ glede cenzure in prostega pretoka informacij. "Glede arbitrarnega sprejemanja enostavnih rešitev za kompleksne težave moramo biti zelo previdni. Sicer se na prvi pogled prepoved spletne domene morda zdi primerna rešitev, vendar pa takšna oblika cenzure lahko hitro preraste vse meje zdravega razuma – za tak primer je dovolj, da pogledamo Kitajsko,“ je pojasnil Schmidt.

Niti takšna retorika pa politikov ne bo ustavila pri uveljavljanju svojih namer. Na isti prireditvi je britanski minister za kulturo, medije in šport Jeremy Hunt dejal, da izvedbo britanskih načrtov blokade določenih spletnih strani za izmenjavo datotek pričakuje v predvidenem roku, še poroča Guardian.