"Vse razen vremena imamo pod kontrolo. Upam, da zaradi napovedanih padavin v noči s četrtka na petek Sava ne bo preveč narasla in nam ne bo treba spreminjati programa. Slovenski tekmovalci so v Tacnu vedno dobro tekmovali in dosegali visoke uvrstitve, zato pričakujem nadaljevanje lepe tradicije," je povedal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.

Če je bil kajakaš Peter Kauzer osmoljenec lanskega svetovnega prvenstva, ima nanj lepe spomine 26-letni Jure Meglič iz Zgornjih Dupelj na Gorenjskem, saj je osvojil bronasto kolajno med posamezniki, leta 2007 pa zmagal na tekmi svetovnega pokala. "Lanski uspeh zame ni breme. Trdo treniramo, da na tekmi pokažemo vse, kar znamo. Vesel sem vsake kolajne, ne glede na rang tekme. Vsi radi tekmujemo, zato so želje in pričakovanja velika. Nestrpno čakam tekmo, obeta se sončna sobota, sem hiter, na evropskem prvenstvu sem z izjemo napake v finalu pokazal dobre vožnje," je povedal Jure Meglič, ki je zaradi kroničnih težav s hrbtom redni gost pri fizioterapevtu Urbanu Komacu. "Zadnje tri tedne je počutje veliko boljše. Bolečine so prisotne, a če bo tako naprej, bom povsem zadovoljen. Zdaj lahko vsaj počnem vse vaje," je dodal Meglič.

Sedemnajstletni Simon Brus iz Celja je na paralelnem slalomu na Ljubljanici izločil svetovnega in evropskega prvaka Italijana Danieleja Molmentija. "Takšnega skalpa nisem pričakoval. Tacen je zame najpomembnejša tekma sezone, minimalen cilj pa uvrstitev v finale," je napovedal Simon Brus. Slovenija ima na tekmah svetovnega pokala pravico nastopa s štirimi kajakaši. Četrti reprezentančni dres si je izboril 34-letni Dejan Kralj, ki bo imel, tako kot 37-letni kanuist Simon Hočevar, dvojni program, saj bosta skupaj tekmovala še v kanuju dvosedu. "Cilj v obeh čolnih je finale," je bil odločen Dejan Kralj, ki mora poslušati zbadanja mladega rodu, da bi tekma lahko pomenila kar njegov memorial, saj mineva deset let, odkar je v Tacnu zmagal na tekmi svetovnega pokala.

Na čelu petčlanskega kanuističnega moštva je Benjamin Savšek, srečni očka petmesečne hčerke, ki je bil na paralelnem slalomu na Ljubljanici drugi: "Vsi si želimo nastopa v finalu. Domača tekma je največja priložnost za odmeven rezultat." Med kanuističnimi dvojci so vse oči uprte v Saša Taljata in Luko Božiča. "Lani na svetovnem prvenstvu sva za mesto zgrešila finale, na Ljubljanici naju je mesto ločilo od zmage. Čas je za poravnavo dolgov," je povedal Sašo Taljat. "Vse gre po načrtih. Čaka nas nova tekma, v kateri bomo vsa dekleta šla na vse ali nič," je napovedala kajakašica Urša Kragelj.