Okuženih je 62 odstotkov pomivalnih strojev

Gre za najnovejšo raziskavo, ki je bila objavljena v strokovnem časniku Fungal Biology, odkrila pa je povsem nov tip gliv, ki so zmožne preživeti ekstremne pogoje, nahajajo pa se v pomivalnih strojih in drugih podobnih kuhinjskih aparatih, kot je na primer aparat za kuhanje kave.

V raziskavi so raziskovalci pod vodstvom Nine Gunde-Cimerman in asistentke Polone Zalar testirali 198 vzorcev iz pomivalnih strojev iz celega sveta: 102 iz Slovenije, 42 iz drugih evropskih držav, 13 iz Severne in 3 iz Južne Amerike, 5 iz Izraela, 10 iz Južne Afrike in po 7 iz Avstralije in Azije.

Kar 62 odstotkov pomivalnih strojev je bilo pozitivnih na testiranju prisotnosti glive, kar 56 odstotkov od teh pa je bilo okuženih z Exophialo. Obe vrsti Exophiale sta nevarni, povzročata sistemske bolezni, pogosto pa se naselijo tudi v pljučih bolnikov s cistično fibrozo.

Exophiala dermatitidis in E. phaeomuriformis, ki so jih raziskovalci našli, sta se prilagodili na življenje v ekstremih pogojih - bili sta odporni na visoke temperature, visoke vsebnosti soli ter na agresivne detergente, vključno s kislino in alkalno vodo.

Trije načini okužbe

Gunde-Cimermanova je za Dnevnik povedala, da se je z glivo možno okužiti na tri načine. Prvi je, da jo vdihnemo, kar predstavlja še posebej veliko tveganje pri bolnikih s cistično fibrozo. Sicer pa je tak način okužbe precej težak, saj, kot pove Gunde-Cimermanova te glive ''ne frčijo ravno po zraku.''

Drugi način, da se okužite je, da pride do poškodbe z okuženih predmetom. Gliva, ki se nahaja v skritih kotičkih pomivalnega stroja, natančneje v kar dveh tretjinah strojev v Sloveniji, se lahko z vodo prenese na posodo. Če se, na primer, oprime kozarca, ki ga posameznik razbije in se z njim nato ureže, se lahko gliva prenese v krvni obtok. Če pride v kri, bo najverjetneje povzročila tumor v možganih, razloži Gunde-Cimermanova.

Tretji način je zaužitje. Če fungus zaužijemo, preživi človeško prebavo in se izloči v iztrebkih. Od tu se lahko širi dalje.

Za zdravega človeka nevarnost majhna

Kljub temu, da je gliva človeku lahko smrtno nevarna, Gunde-Cimermanova pove, da je možnost, da se okuži zdrav ''uporabnik pomivalnega stroja'' majhna. Bolj so na udaru rizične skupine, kot so starejši, dojenčki in pa oboleli z boleznimi, kot je že omenjena cistična fibroza.

Kot pove raziskovalka, je lahko za dojenčka nevarno, če stekleničko operemo v pomivalnem stroju, zato menijo, da bi še posebej pozorne morale biti tudi zdravstvene ustanove, domovi ostarelih, otroški vrtci in podobno.

Odkritje nujno potrebuje dodatne raziskave

Kot je za Dnevnik še povedala Nina Gunde-Cimerman je to le začetek raziskave in za to tudi ni mogoče natančno govoriti o realni nevarnosti za človeka. Ker je gliva postala odporna na ekstremne pogoje, je s tem tudi izničila vso svojo ''konkurenco'', kar pomeni, da se lahko širi brez ovir. Na vprašanje ali obstaja kak nasvet, kako preprečiti njeno rast, Gunde-Cimermanova težko odgovarja ravno zaradi novosti odkritja.

''Prenesejo izpostavljenost detergentom in vodi, do temperature 60 stopinj. Kako bi se obnašale, če bi jih izpostavili npr. višjim temperaturam tekom cikla pranja, zaenkrat še ne vemo.'' Na Slovensko raziskovalno agencijo so zato že priglasili projekt nadaljnje raziskave in upajo, da bo odobren.

Dodala je še, da si želijo sodelovanja s proizvajalci pralnih strojev, a zaenkrat od njih niso dobili nobenega odziva. Upajo, da bo v primeru odobritve projekta sprožen tudi večji pritisk na proizvajalce, da sodelujejo z raziskovalci, kako preprečiti nastanek nevarnih gliv.